Bakdörr! Vad är en bakdörr! - Mjukvara.seBakdörr är ett begrepp inom datorsäkerhet(förutom en fysisk dörr) som betyder att en någon annan än ägaren till datorn öppnar en väg in i datorn för att komma åt någon typ av information. Det går till på så sätt att den programprocessen som bestämmer åtkomst av datorn manipuleras. Oftast utan ägarens vetskap. Bakdörrar användas ofta i kombination med en rootkit för att dölja bakdörren för ägaren av datorn.
Normalt är det så att datorer skyddas av brandväggar. Det bakdörren gör genom att manipulera åtkomst- processen är att öppna en tunnel mellan den infekterade datorn och den externa datorn. Genom denna tunnel kan den externa parten komma åt datorn och informationen på datorn. I vissa fall även nätverket som datorn är kopplad till.
Bakdörrar skapas genom spridning av farlig kod, genom trojanska hästar, datorvirus, internetmaskar och drive by downloads. Detta sker på industriell skala idag på nätet. I princip blir alla datorer som är kopplade till nätet utsatta för någon typ av inbrottsförsök varje dag.
Hur skyddar du dig mot bakdörrar?

  1. Håll dina programvaror uppdaterade
  2. Skydda dig genom ett bra antivirusprogram.
  3. Ställ in brandväggen så den är skyddar dig hårdare. Detta gör det en gnutta besvärligt eftersom du manuellt måste godkänna en del kommunikation. Men det är det värt.
  4. Lämna inte din dator utan att lösenordslåsa den.

Bilden är publicerad under CC-licens och ni kan hitta bilden här