VPN vs. Tor: Vad fungerar bäst egentligen?

I dagens Sverige så kan det vara svårt att hitta sin första lya när det är dags att flytta hemifrån. Har man dessutom bott utomlands och inte haft en egen lägenhet i Sverige innan så är man i en tuff situation, speciellt om man vill bo i en större stad.

Det största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö misslyckas med att producera mängden lägenheter för att möta den stora efterfrågan från folk som vill flytta från mindre städer samt utifrån. Även Uppsala bostad, Linköping, Örebro samt de andra medelstora städerna börjar ha svårt att kunna erbjuda alla ett förstahandskontrakt, speciellt om det är en större studentstad som lockar många unga. Studentbostäder är också en tuff nöt att knäcka i de största städerna.

Något som vuxit sig starkare genom åren är andrahandskontrakt. I samband med att fler väljer att flytta på sig tillfälligt; för att resa utomlands, för att arbeta på annan ort eller för att helt enkelt testa en annan plats, så har även möjligheten att hyra en lägenhet i andrahand ökat. 

Detta har också gjort att fler webbplatser och appar ökat för att hjälpa i matchningen mellan uthyrare och bostadssökande. 

Med möjligheter att ta marknadsandelar 

Där det finns gott om webbplatser för att hitta sin lägenhet att hyra finns det fortfarande möjligheter för någon att bli riktigt stor med en bostadsapp. Idag finns aktörer med app, antingen är det ett bolag som har egna lägenheter eller så är det någon mindre och okänd som inte haft musklerna att marknadsföra sig utåt till gemene man.

Den marknaden kan därför bara växa och möjligheter att skapa en bra app som samlar lediga hyresrätter både som förstahandskontrakt men också andrahandskontrakt genom t.ex. en prenumerationstjänst, finns därför för den som är ambitiös nog och har de ekonomiska musklerna att få ut budskapet.

Som bostadssökande har man nu fler möjligheter att hitta en bostad, även om det är för korta tidsperioder. Svårast är såklart Stockholm där även andrahandsmarknaden kan upplevas som vidrig. Många är de som blivit lurade på en massa pengar på grund av oseriösa aktörer som lägger ut falska annonser och lovar kontrakt mot en summa pengar. 

Många väljer också att kringgå den lagstadgade regeln att man som uthyrare endast får lägga på 15% på hyran för en fullt möblerad lägenhet. Som desperat sökande så kanske man väljer att acceptera en högre summa. Kommer man dessutom utifrån och inte kan språket så är det ännu svårare att veta de regler som gäller.