Undvik malware i QR-koder - Mjukvara.seQR-koder är unika bilder förprogrammerade med länkar till bildens innehåll. Med hjälp av smartphones kan man sedan läsa av QR-koderna och komma åt dess innehåll. Man kan säga att de är som en avancerad streckkod. QR-koderna börjar bli allt mer populära i marknadsföringssyfte och bland allmänheten. QR-koder syns allt som oftast i olika magasin och tidningar, eller i staden på affischer. Som med andra digitala kommunikationsformer innebär popularitet att cyberkriminella får upp ögonen för kanalen.
När QR-koder används med ett legitimt syfte, underlättar de vardagen för användarna. Allt man behöver göra är att scanna koden med en speciell app(finns flera olika varianter), och därefter skickar QR-koden dig vidare till dess innehåll. Men lika lätt som de kan användas för ett legitimt syfte, kan cyberkriminella utnyttja QR-koderna för att sprida sina malware och annat skadligt innehåll. Så hur kan man upptäcka skadliga QR-koder och hur undviker man dem?
Det första man måste göra om man vill scanna en QR-kod är att: ladda ned en QR-scanner som visar länken dit QR-koden vill ta dig. Ser länken suspekt ut, eller är en kortad variant bör du inte följa länken. Du bör dessutom inte scanna QR-koder som är placerade på lyktstolpar, elskåp, husväggar och liknande. Såvida du inte kan se en tydlig legitim avsändare. Även i det fallet bör du iaktta en viss skepsis mot QR-koderna. Någon kan trots allt ha ändrat deras konfiguration.
[ad#Google Blogg]
Om du trots våra varningar ovan vill scanna QR-koder utspridda över staden, så bör du åtminstone installera en antivirusapp på din smartphone. På så sätt skyddar du dig från intrång i vilket fall som helst.
Källa 1