Tredjeparts appmarknader guldgruvor för cyberkriminella - Mjukvara.seAvast’s säkerhetsexperter fann nyligen ett antal nya tredjeparts appmarknader som innehåller mängder av skadligt material. Marknaderna lurar till sig användare genom att tillhandahålla betalvarianter av kända appar ”gratis”. Betalapparna som finns på tredjeparts marknaderna är olagligt distribuerade ”gratis”. Men i självaverket är apparna inte gratis. Användarnas telefoner blir infekterade av olika typer av skadlig mjukvara som sedan skickar dyra SMS utan användarens tillstånd. På så sätt tjänar upphovsmännen pengar på marknaderna.
De marknader som Avast säkerhetsexperter hittat är: t2file.net, uons.net, uote.net, och sofile.net. Samtliga av ovanstående marknader registrerades nyligen och i ett enda uppenbart syfte, att sprida malware. Om man besöker någon av marknaderna via sin smarttelefon kommer man att bli erbjuden att installera en app som kräver väldigt omfattande behörigheter i din telefon. Det är så appen sprider malware till telefonen. Malware som sedan skickar dyra betal SMS till förutbestämda nummer.
[ad#Google Blogg]
De ovan nämnda tredjeparts appmarknaderna är främst riktade mot ryska användare, men apparna innehåller information som gör de aktuella i ett 60-tal nationer. För att undvika de här apparna gör man bäst i att enbart hålla sig till de officiella marknaderna och andra legitima källor.
Källa 1