Smarttelefonappar som spionerar på användarna är frekvent förekommande på tredjepartsmarknader och andra inofficiella källor till appar. Det är desto mer ovanligt att en fullblodad spionapp tillhandahålls via Googles officiella appamarknad Google Play. Tyvärr händer det dock sporadiskt att skadliga appar publiceras på Google Play.

Spion-app tillhandahålls på Google Play! - Mjukvara.se

TrendMicro har nyligen hittat en app som kan analysera innehållet i ett SMS för att sedan skicka vidare det till en FTP-server. Appen existerar ännu i beta-version men har trots det laddats ner cirka tusen gånger från Google Play.
Trots att den finns för nedladdning på Google Play, är det inte en optimal app ur cyberkriminellas perspektiv. Appen måste fortfarande laddas ner till enheter utan ägarens tillstånd. Samtidigt måste upphovsmännen ha satt upp egna FTP-servrar som mottar informationen som appen samlar in. Även om FTP-servrar är lätta att sätta upp genom webbhotell eller egen dator, är det en litet hinder för de med mindre teknisk kunskap. Man får dock anta att cyberkriminella som utvecklat en app har adekvat kunskap för att hantera FTP-sevrar.
[ad#Google Blogg]
Det är en liten risk för att användarna ska installera den här appen själva. För att undvika att någon annan gör det på era telefoner är det säkrast att aktivera skärmlåset.
Källa 1