Idag räknar man med att var fjärde bärbar dator som säljes är en netbook. För tre år sedan fanns de knappt alls i försäljningsstatistiken. Det innebär att det kommer säljas ca 30 miljoner netbooks världen över i år. Antagligen beror detta på att de som har en dator redan vill köpa en mer bärbar dator(i ordet rätta bemärkelse) och man finner helt nya typer av användare, som tidigare inte kunde tänka sig en vanlig laptop.
Givet detta perspektivet borde det finnas många tester av Netbooks därute men även om jag hittade fler än när jag skrev om tester av antivirusprogram, så finner jag det vara förvånansvärt få ändå. Stora källor som IDG verkar inte alls testa minidatorer
Svenska tester av Netbooks
m3IDG är en av sveriges största it-publicister. De är lite dåliga på att sammanställa sina tester så det så flera av dessa är ca ett går gamla och i vissa fall lite inaktuella. Det här testet utser HP Mini Note 2133 som vinnare. Du finner hela testet här.
pc-for-allaSex veckor tidigare har PC för alla, också en IDG publickation gjort tester av Netbooks och funnit att Acer Aspire One är den bästa. Läs hela testet här.
prylkollPrylkoll gjorde inför förra julen ett test av netbooks. Många gissade nämligen att en netbook skulle vara året julklapp förra året. Så var det inte utan HUI valde av någon anledning att utse en upplevelse som årets Julklapp. Prylkoll tycker att Lenovo IdeaPad S10 är den bästa. Du kan läsa hela testet här.
pc-for-allaDen senaste testet jag hittar på IDG är från i somras. Det är PC-för alla som gör ett test av sex netbooks. Även denna gång kommer man fram till att Acer Aspire One . Här kan du läsa hela testet.
testfreaksTestfreaks samlar och betygsätter produkter efter hur andra har recenserat produkterna. En crowdsourcad poängsättning kan man kalla det. Detta är inte en konstant process utan bästa netbooken varierar över tiden. Just nu är Samsung NC10 den som recensenterna tycker är bäst. Du finner deras kategorisida här om netbooks
Utländska tester av Netbooks
notebookcheckNotebookcheck tycker att Asus Eee PC 1002HA är den bästa. Här finner du hela deras ranking i procent över de 10 netbooksen de gillar mest
pcworldPCWorld är en av de större datortidningarna på jorden. Deras top 10 lista finner du här. De gillar Toshiba NB205-310. Denna är aktuell och relevant även för dig som bor i Sverige eftersom de flesta av de modellerna som PCWorld gillar även finns här i Sverige! Just denna är dessutom min favorit av de utländska recensionerna!
lifehackerLifehacker som är en ganska nördig it-blogg i USA rankar sina top5 netbooks här. Precis som Testfreaks gillar de Samsung NC10 bäst. Det som är speciellt med denna artikeln är att den har varit på första sidan på Digg. Ett ovanligt kvalitetstecken.
LaptopmagLaptopmag gjorde en lista i somras över de netbooks de gillar bäst. Deras favorit blev Toshiba NB205 . Här finner ni deras fem bästa netbooks
cnetCNET som är en av världens mest framgångsrika media startups har såklart också en lista, som får avsluta min lista. Deras favorit netbook är Asus Eee PC 1005HA. Här finner ni CNET:s lista över netbooks från i somras.
För er som är köpsugna på en minidator så hoppas jag ni finner bra med information här. Med tanke på att ca det troligen kommer säljas 50 miljoner netbooks nästa år borde det finnas utrymme för en publikation eller blogg som enbart diskuterar det ämnet. Så jag hoppas någon läser detta och blir inspierad att göra just det.
Relevanta artiklar
Netbooks-Köpguide
Om du gillar denna blogposten om Netbooks så prenumerera på Mjukvara.se10 Tester av Netbooks - Mjukvara.se och lär dig mer om netbooks och programvaror. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här