Grym musiktjänst
Grym musiktjänst

Spotify är en rätt stor grej för mig. I vanliga fall konsumerar jag inte så mycket musik. Det är helt enkelt inte min grej. Det som musik gör för mig är att det hjälper mig att fokusera, tex på mitt arbete med Mjukvara.se eller om jag är ute och tränar. Jag skulle tex aldrig lyssna på musik på bussen, då flyter mina tankar fritt och jag vill att de skall göra det, så nya tankebanor skapas. Innan spotify konsumerade jag inte så mycket musik. Anledningen till det är att jag är inte så intresserad av shopping och att ladda ned är oftast inte riskfritt. Jag är trots allt säkerhetsmedveten 😉
Då förstår ni varför min konsumtion av musik har 10 dubblats sedan jag fick ett Spotifykonto för ett år sedan. Tillgängligheten och bredden gör att jag har Spotify på ständigt när jag jobbar vid datorn. Jag kan bli helt uppslukad när öronpluggarna är inne och jag sitter vid min datorskärm med fötterna på bordet. Oftast krävs det att benen typ somnat så jag knappt kan röra mig innan jag kommer ut ur min ”trance”
Nu kan man tycka att det är just detta som gör att jag tror stenhårt på Spotify. Men det är det inte! Det är en annan liten detalj som gör att jag tror på Spotify. Varje låt inne i spelaren kan man göra en URL av och skicka via Facebook, msn, mail, ja, säkert snart via SMS och mottagaren kan klicka och lyssna givet att de har ett SpotifyKonto. Man har alltså lyckat göra små objekt av varje låt som fritt kan röra sig mellan människor. Nästan utan någon typ av friktion. Detta är stort. Man kan alltså skicka musik mellan individer, lika enkelt som om det vore en bloggpost. Tidigare var man tvungen att själv skapa dessa objekten. Man var tvungen att ladda upp MP3 låten på någon typ av filtjänst, sedan skicka denna URL:en. Mottagaren behöver ladda ned filen och lyssna på musiken. Även om det låter mycket enklare än att dela en CD-skiva är det fortfarande för omständigt.
Musiken kommer alltså att fritt röra sig mellan individer på nätet. Människor kommer interagera, diskutera, lyssna och leta musik på helt nya sätt än tidigare. Helt nya paketeringar av musik kommer dyka upp och vi kommer upptäcka ny musik på helt nya sätt. Det är dessutom helt lagligt. Det finns inga rättighetsproblem
För att illustrera detta skall jag dela med mig av en liten affärside. För er som är födda på 70-talet så kommer ni säkert ihåg MrMusic. Det var en CD skiva med den månadens hetaste låtar, som man fick skickat till sig via posten. Den kostade ca  150 sek om jag inte missminner mig. Idag skulle man tex kunna sätta samman listor och dela med sig/köpa på samma sätt. Man skulle kunna göra ”denna månadens hetaste låtar” Bästa 80-tals låtarna” Kylie Minouges snyggaste låtar” ”pojkband, varför vi älskare dem?” Och det är bara musik. I vissa fall kommer dessa listor och teman vara så bra att man vill betala för att komma åt informationen. Ja inte musiken(och inte 150 sek), men listan eller temat. Därför tror jag Spotify kommer vara en braksucce!
För er som är intresserade lyssnade jag på denna låten när jag skrev detta 😉
Jag har fått 100 invites av Andreas på Spotify, de går ut ikväll i en separat bloggpost!
Mer Spotify
Min spotifyrecension
Tkj om Spotify!
Softtype är Spotifierad