Digitala spel har blivit en stor industri och det finns en uppsjö av företag som utvecklar spelprogram inte minst svenska spelutvecklare är väldigt duktiga och sitter med spetskompetens inom området. Våra mobiler har dessutom utvecklats mycket och har numera en såpass stor datorkapacitet att de även kan användas för riktigt avancerade spel även om det fortfarande är enklare spelvarianter som är vanligast på mobilen. Detta beror troligen mest på att mobilen ofta används i miljöer där långa spel inte passar sig, till exempel när man sitter och väntar på något och snabbt måste kunna avbryta. På https://igamingnyheter.se/ hittar du exemel på alla typer av spel, både mer avancerade och enklare, det är bara att välja och vraka när du vill slå ihjäl lite dötid när du pendlar till jobbet eller när du ligger och softar i hängmattan.
Samtidigt som casino tilbud har ökat har tyvärr även mängden av skadlig kod dold i telefonappar gjort detsamma. Kod som kan låsa telefonen så att den blir obrukbar, men också kod som stjäl information från användaren. Den stulna informationen används ofta i kriminella syften men kan också användas för direktreklam och annan marknadsföring, det vill säga för att skicka reklam som du kanske inte vill ha. Dessutom sackar den skadliga koden ner din telefon och ger dig en nerladdningskostnad. Det kan även vara så att koden stjäl dina adresslistor med mera. Appar med skadlig kod finns överallt och inte ens de stora drakarna som Appstore och Google Play går säkra i det fallet.
Vad kan man då själv göra för att undvika att få in skadlig kod i sin mobil? Inte så mycket, men det finns lite i alla fall. Till att börja med, ladda bara ner appar från sidor du litar på, det eliminerar riskerna betydligt, men förstärk också skyddet av din telefon. Om du har en Android har den redan ett inbyggt skydd, men det är ganska dåligt. Gå därför till Google play och ladda ner ett bättre skydd, till exempel Crimson Circle som är en liten och lätthanterlig app, när du laddat ner och installerat den, låt appen skanna av de appar du redan har installerade, låt den sedan ligga och köra i bakgrunden. Har du en Iphone blir första frågan om din telefon är jailbreakad då är det nämligen större chans att får in skadlig kod. Det är inte så stor risk att systemfilerna skadas. Om du bara har problem med en app och du kan identifiera den, prova med att avinstallera den först, men du kan eventuellt bli tvungen att radera allt innehåll och göra en ominstallation. Gör inte den nya installationen från en säkerhetskopia, den kan ju vara infekterad och då är du tillbaka på ruta ett igen.
För bägge telefontyperna gäller också att om möjligt använda VPN som skyddar telefonen från skadlig kod samtidigt som den skyddar din privata information. Kontrollera för varje app vad den begär tillgång till för information. Om du ställer dig undrande till vad appen skall med den begärda informationen till, neka åtkomst. Slutligen,uppdatera både systemfiler och appar när nya versioner kommer.