Det dyker upp allt fler faror på nätet och det är viktigare än någonsin att skydda sig. Samtidigt är det inte enkelt att skilja på de olika riskerna som finns och det är därför minst lika viktigt att sätta sig in i vad olika sorters bedrägerier och risker är.
Det gäller att inte heller glömma att det finns många andra risker än bara bedrägerier. Sidor med skadlig kod är också ett vanligt problem. Allt det här går vi igenom nedan där du kan läsa om olika risker och vad du kan göra för att undvika dessa.

Skydda dig när du surfar med ett billigt mobilabonnemang

Många risker, nästan alla, är kopplade till att surfa på nätet. Det finns en mängd saker du bör undvika och hålla utkik efter för att inte få virus eller förlora dina person- och betalningsuppgifter.
Det finns flera saker man ska tänka på här. Framförallt handlar det om att handla och vistas på legitima och kända sajter. Det finns många sidor idag som erbjuder bra erbjudanden, många av dessa är legitima. Det finns bland annat sidor för bra mobilabonnemang, läs mer här om det, men även för teknik, hälsa och så vidare. Det betyder däremot inte att alla dessa är bra eller legitima sidor.
Det du ska hålla utkik efter är framförallt sidor som erbjuder något gratis. Sidor som till exempel erbjuder dig dyr teknik eller liknande helt gratis är oftast bluff. Undvik därför dessa. Undvik även sidor som har konstiga adresser eller som har dålig grammatik då dessa ofta är bedrägliga.

Undvik bedrägerier via BankID

Något du också bör undvika, som blivit allt vanligare, är bedrägerier som görs via BankID. Det här läser man ofta i tidningarna och det är viktigt att undvika detta när det går. Det är sällan svårt om man vet hur dessa ofta fungerar.
Det första du bör tänka på är att alltid vara noga när du själv ska använda ditt mobila BankID. När du ska verifiera dig med detta så står det klart och tydligt vad du ska signera. Det är därför viktigt att det överensstämmer med vad du gör. Så står det namnet på din bank när du försöker att logga in på din bank så är det alltså säkert att fortsätta.
Det andra du bör undvika är såklart att logga in när någon annan säger det. Om någon ringer dig och påstår sig komma från din bank så är det viktigt att bekräfta detta innan du loggar in via BankID, eftersom det kan vara någon som försöker att kapa ditt bankkonto.

Skydda dig från virus

Att skydda sig från virus är idag ganska enkelt, under förutsättningen att man inte laddar ned okända filer och gör osäkra saker på nätet.
För att undvika virus, skadlig kod och andra hot så är det viktigt att du använder dig utav ett bra antivirusprogram. Det finns gott om dessa idag och dessa skyddar dig idag från mer än bara vanliga virus. Bland annat så kan dessa även skydda dig från så kallad ransomware, phishing och andra eventuella hot. Se därför till att du har ett bra antivirusprogram installerat på din dator.