I veckan trillade in ett mail i min mailbox med en spännande och iögonfallande rubrik ”Google AdWords : Ads have stopped running today.”. Eftersom jag hanterar flera Google Adwords kampanjer(för er som inte vet det är detta Googles Annonsysstem) fick den såklart omgående uppmärksamhet. Att kampanjer skall sluta rulla är oacceptabelt.  Det betyder att mina kunders kampanjer är nere och det betyder att deras försäljning upphör. Såhär ser mailet ut:
Så här ser en Google Phishing Scam ut! - Mjukvara.seDet är inte ett äkta mail utan vad man kallar ett Phishing mail. Det är inte Google som är avsändaren utan en cyberkriminiell som är ute efter dina inloggningsuppgifter till Adwords. Du kan enkelt se det på URL:en man hänvisar till i länken, se bild nedan och jämföra det med Googles adwordsadress: adwords.google.se/
Så här ser en Google Phishing Scam ut! - Mjukvara.seEn annan faktor som också är märklig att på mottagare står det :undisclosed-recipients: som mottagare. Det brukar betyda att detta mail skickats till en maillista med mottagare. Antagligen en lista med flera hundra tusen mottagare som denna nätkriminella individ köpt
Såhär ser jag om ett mail är ett Phishing mail

  1. Texten är i själva verket en bild. Detta skvallrar om att det rör sig om ett bedrägeri. Texten är en grafisk bild som länkar till phishing-sajten om du klickar på den.
  2. Officiell logga. Phishing-meddelanden innehåller vanligtvis de officiella logotyperna från bankerna de utger sig att komma från, men låt dig inte luras av detta eftersom de är enkla att fejka.
  3. Oombedda meddelanden. Phishing-meddelanden dyker alltid upp oinbjudna i din inkorg. Kom ihåg att banker aldrig ber dig att bekräfta dina kontouppgifter via e-post.
  4. Misstänkt URL-adress. Även om URL-adressen i meddelandetexten ser äkta ut, så kan du se vart den kommer att ta dig om du rör med pekaren över den. Den faktiska destinationen är aningen annorlunda jämfört med den som länken lovar att ta dig till.
  5. Genuin avsändaradress. Phishing-meddelanden innehåller vanligtvis en genuin avsändaradress, men denna är väldigt enkel att förfalska, så ta inte detta som ett tecken på äkthet.

Fem tips för att slippa Phishning:

  1. Aktivera Google Toolbar i antingen Internet Explorer eller Firefox via Verktygsfält-menyn.s
  2. Om du misstänker att du har blivit utsatt för phishing ska du kontakta din bank(eller i ovanstående fall Google) omedelbart. Ju förr du berättar vad som har hänt, desto mer skydd får du.
  3. När du använder dig av din internetbanks tjänster kan du komma att behöva avaktivera din popup-blockerare, eftersom bankerna ofta använder popup-fönster i inloggningssyfte. Oroa dig inte – det är helt normalt.
  4. Försäkra dig om att du har aktiverat Windows-brandväggen innan du genomför några transaktioner på nätet – i synnerhet om du använder dig av ditt kreditkort.
  5. Se till att du har införskaffat de senaste uppdateringarna till Windows. Vi rekommenderar att du aktiverar automatisk uppdatering.

Relaterade artiklar på Mjukvara.se
Phishing förklarat
Fem tips för att surfa säkrare
Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här