Google har börjat radera så kallade ”premium SMS appar” från Google Market. Sådana appar är falska varianter av legitima appar, som skickar dyra SMS till betalnummer utan att användaren vet om det. På så sätt tjänar upphovsmännen pengar på sina falska appar.
Även om Google raderar skadliga appar från Android Market, lär de inte var ett hundra procent effektiva. De kommer att missa någon app. Samtidigt som Google raderar falska appar, tillkommer det nya jämt och ständigt. Därför har TrendMicro tagit fram ett antal punkter användare kan använda sig av för att identifiera falska appar.

Lär dig upptäcka falska Android appar! - Mjukvara.se

Det är bland annat bra att ha koll på de största tillverkarna av appar, speciellt speltillverkare. Roivo och Zynga är två gigantiska speltillverkare. Rovio är tillverkaren bakom megasuccén ”Angry Birds” och är de som tillhandahåller den legitima appen i Android Market. Du bör alltså vara väldigt skeptisk mot appar som utger sig från att vara varianter av ”Angry Birds”, och de ej är tillverkade av Rovio. Det här tillvägagångssättet kan tillämpas på samtliga appar.
Ett annat sätt att kontrollera appars legitimitet är att ta en titt på tillverkarens profilsida på Android Market. Google tillhandahåller ett användarbaserat bedömningssystem för tillverkare. Så att användare kan rekommendera alternativt varna andra användare för specifika tillverkare. Även apparna har ett bedömningssystem baserat på användarna. Du gör klokt i att kontrollera andra användares bedömningar innan du laddar ner någon app. Det bör du göra även om du inte anar ugglor i mossen.
[ad#Google Blogg]
Slutligen kan du även göra en extra kontroll på olika tekniksajter för att se om appen är legitim. Genom att du kontrollerar dina appar utförligt minskar du risken för att råka ut för obehagliga överraskningar.
Källa 1