Kristofer MencákIgår lanserade Kristofer Mencák, Martin Jacobsson och Samuel Härgestam sin nya tjänst, Animasher. Där kan man ladda upp sitt innehåll och sedan skapa animationer av detta. Animationer man sedan kan använda i sin blogg, skicka till vänner och bekanta osv. Kristofer Mencák hade vänlighet att ställa upp på en intervju för Mjukvara.se
CR: Varför, du jobbar ju heltid på JMW?
Kristofer Mencák: Jag är en av tre som är involverade i detta. Mina vänner arbetar heltid/dagtid nu och jag själv arbetar med detta under kvällstid som ett riktigt skoj sidoprojekt. Jag är ju ganska insnöad på Internet, sociala medier, word of mouth, och viral marketing, så det är ett kanonkul sätt att få mer direkterfarenhet av både de bitarna och entreprenörskap. Tyvärr har mitt eget bloggande blivit lidande sista månaderna, men jag bloggar å andra sidan nu även på jmw.se. Jag är glad att jag kan jobba åt ett företag som är så tillåtande för nyfikna människor som jag och uppskattar att jag gör saker vid sidan om det ordinarie arbetet.
CR:Varför just en animationstjänst?
Kristofer Mencák: Det var mina vänner som först kom på idén. Egentligen var det Samuel som ville driva med Martin, eftersom han totalt saknar rytmkänsla. Samuel ville skapa en animation med Martin, men tyckte inte att han hittade något enkelt och billigt sätt, och så började han skriva koden för verktyget. Martin hakade på, och lite senare kom jag också in i bilden. Anledningen till att jag ser potential i det är t ex att video och andra former av användarskapat material har blivit otroligt populärt. Vi hoppas såklart att det finns en mängd kreativa människor där ute som tycker det är en kul grej att skapa egna animationer. Jag själv kan fastna i verktyget, och nästan totalt förlora hur mycket tid som gått. Den modell vi har är också extremt fokuserad på skapande, där du t ex kan använda andras uppladdade material, klona andras filmer och skapa nytt material med hjälp av det.
CR:Hur ser affärsmodellen ut?
Kristofer Mencák: Om sajten växer en bit kan annonsering såklart vara en möjlighet. Andra alternativ är att licensiera själva verktyget. Där har vi faktiskt redan sett ett riktigt stort intresse när vi har demonstrerat verktyget.
CR:Hur skall du nå användarna?
Kristofer Mencák: Vi tror att folk som ser något skoj på sajten, eller kanske ännu mer de som skapar Logga för animashermaterial på sajten, har incitament att sprida det vidare. I grund och botten är det kvalitén på tjänsten som är avgörande, och sedan får vi hoppas att det som skapas är riktigt bra. Vi hoppas kunna dra nytta av online communities, och få spridning där, och så tror jag att vi kan få en del skjuts genom videosajter. Jag har arbetat med viralmarknadsföring tidigare och hoppas kunna dra nytta av det nu. Vad vi kan göra är arbeta på själva tjänsten så att den blir bra, och sedan se till att det är så enkelt som möjligt att skicka material vidare, bädda in det på bloggar eller posta på facebook, myspace etc.
CR:Vilka är dina värsta konkurrenter?
Kristofer Mencák: Den värsta konkurrenten är antagligen Go!Animate som lanserades för bara ett par veckor sedan. Men å andra sidan är de ganska annorlunda och de ser mer ut som tecknade serier. Det som man skapar i Animasher får lite mer av en Monty Python- eller Southpark-stil – kanske lite likt JibJab. Jämfört med JibJab är dock friheten att skapa det man vill mycket större. Men, det är grymt kul att det finns flera som tänker i samma banor!
Mjukvara.se om Animasher
Andra bloggar om Animsher
BetaAlfa
MashAble