Det tillhör knappast allmänbildningen att veta hur säkert ett lösenord är. Många saker lär man sig i skolan men detta är knappast ett av dem. Samtidigt exploderar antalet nättjänster som människor använder. Företagen kräver allt mer koder och lösenord till deras tjänster. Det är inte bara kort, det är mail, Youtubekonton, Twitter, bankkonton, ja ni läsare kan säkert räkna upp hundratals olika tjänster som alla kräver någon typ av lösenord.
Jag har full förståelse för att människor inte orkar och gör det enkelt för sig problemet är att man gör det enkelt för hackarna också. Nedanstående bild visar på ett enkelt sätt hur säkert dina lösenord är:
Hur säkert är ditt lösenord(Infografik) - Mjukvara.seKälla
Det finns data bakom denna infografik. Ett företag som heter RockYou hackades och deras kunders lösenord och email kom på drift. Den datan låg sedan till grund för en analys. Nedan ser ni de vanligaste lösenorden från denna datan:
1. 123456
2. 12345
3. 123456789
4. Password
5. iloveyou
6. princess
7. rockyou
8. 1234567
9. 12345678
10. abc123
Som ni ser behöver man knappast en dator för att knäcka dessa lösenorden. Det mest vanliga lösenorden användes av 1% av RockYou:s kunder.
Visserligen är det alla hjärtans dag idag men kanske borde du ägna det tråkiga ämnet lösenord en tanke också. Kanske borde du åtminstone ändra dina fem viktigaste lösenord.
Vill ni få mer bra tips och insikt i datorsäkerhet följer ni Mjukvara.se rss-flöde här. Vill ni hellre följa mig på Twitter hittar ni mig här