Vad är antivirus?

Antivirus är enkelt förklarat ett program som hjälper till att skydda din dator. Varje gång du laddar ner en fil, öppnar en bilaga i din e-post eller installerar tillägg i webbläsaren finns det en risk för angrepp. För att din dator ska vara skyddad mot skadlig kod bör du installera ett antivirusprogram. Då kan du både förebygga och reparera eventuella skador.

Mest följda fotbollsspelare på Instagram

Vilket gratis antivirusprogram är bäst i Sverige?

Du bör aldrig använda internet utan att ha ett bra antivirusprogram installerat. Det finns flera gratis-versioner som du kan ladda ner. Ett exempel är Avast Free Antivirus som passar väldigt bra för privat bruk. Du får inte bara ett skydd mot skadliga webblänkar, det ingår även en lösenordshanterare vilket är ett stort plus för många.

Det finns även en betalversion om du vill ha tillgång till alla funktioner. Om du bara vill ha ett grundläggande skydd kan du klara dig med gratisversionen.

Från antivirus till internetsäkerhet

Antivirus är inte alltid samma sak som internetsäkerhet. Båda skyddar dig mot skadlig kod och programvara, men internetsäkerhet innehåller fler funktioner och verktyg. Internetsäkerhet inkluderar även saker som föräldrakontroll, vilket skyddar barn och andra unga från att se skadligt innehåll på nätet. Det innebär även att du som förälder kan begränsa skärmtiden för dina barn.

Tjänster som handlar om internetsäkerhet har även funktioner som är anpassade speciellt för banker eller spelsajter. Du bör alltså både använda dig av ett antivirusprogram och annan internetsäkerhet om du vill ha ett fullgott skydd. Du bör också skydda alla dina enheter med internet inklusive datorer och telefoner – det gäller oavsett om du har en android eller en iPhone.

Det krävs mer än antivirus för att skydda sig

Idag är de flesta uppkopplade i princip dygnet runt och det kan krävas mer än ett antivirusprogram för att helt skydda sig mot attacker. Nätbrottslingar kan finnas överallt, inte bara på ditt hemnätverk utan kanske framför allt när du kopplar upp dig på cafeer, sjukhus eller andra allmänna nätverk. Hackare använder sig av allt mer sofistikerade metoder och det är viktigt att du alltid har ett uppdaterat skydd.

Du kan alltid köpa den senaste internetsäkerheten och se till att du är skyddad. Exakt vilka verktyg du behöver beror lite på vad du gör och vilka i familjen som använder enheterna. Barn förstår inte alltid att de inte kan klicka på obehöriga länkar. Därför är det viktigt att du har koll på vad de gör på datorn.

Vilka fördelar ger det att använda en modern lösning för datorsäkerhet?

Fördelen med att att använda en modern lösning för datorsäkerhet är att du kan upptäcka och oskadliggöra attacker i tid. Du är även skyddad mot skadlig skräppost och andra phisingattacker. Detta är väldigt värdefullt i dagens moderna tid där hackare har väldigt sofistikerade sätt att få tag i dina uppgifter.

Många gånger upptäcker du inte att du är utsatt för en attack innan det är för sent. Du kan därför skydda din information och vara på den säkra sidan.

Skydda din information på din mobil och dator

Idag finns det en unik möjlighet för hackare. Eftersom våra mobiltelefoner är på dygnet runt har brottslingar fått flera sätt att få tag i din information. De kan använda sig av till synes harmlösa, men oskyddade appar. Via dessa kan obehöriga få tillgång till både din personliga och ekonomiska information. Det räcker att du laddar ner en skadlig app för att det ska orsaka stor skada.

Av denna anledning är det viktigt att du har ett fullgott skydd på dina mobiltelefoner och surfplattor. Då säkerställer du att dina uppgifter alltid är säkra. Det måste du inte bara tänka på som privatperson utan också som anställd i ett företag.

Undvika falska antivirusprogram

Någonting annat som du alltid måste vara uppmärksam på är falska antivirusprogram, vilket är ett av de största hoten på nätet idag. Dessa antivirusprogram ser ut som helt legitima alternativ, men kommer att skada din dator. Normalt så inaktiverar detta program dina legitima verktyg för internetsäkerhet.

Dessa program dyker ofta upp via pop-up fönster när du surfar på webben. Det står ofta ett meddelande som säger att din dator har infekterats av skadlig programvara och att du måste ladda ner ett nytt skydd. Det brukar ofta kallas för skrämselprogram.

Veta när en webbplats är förfalskad

Det kan vara väldigt svårt att se när en webbplats är förfalskad vid första anblick. Idag är det många falska webbplatser som ser väldigt äkta ut. Det kan vara webbsidor för shopping, bankärenden eller till och med statliga webbsidor. Dessa falska sajter är ofta väldigt sofistikerade och kan till och med ha stulit en äkta logotyp.

Målet med dessa sidor är ofta att du ska ge ut din personliga bankinformation. För att undvika detta bör du alltid gå direkt till källan, vilket betyder att du måste fylla in webbadressen i din webbläsare och inte gå via Google. Det är värt det, även om det tar lite längre tid.

Något annat som du bör vara uppmärksam på är när du får e-post med suspekta länkar till webbplatser. Det är ofta bra att kontrollera länken innan du klickar på något. Du bör också använda dig av en webbadvisor som varnar dig för skadliga länkar. Mcafee är ett av många bra alternativ på marknaden.

Går det se om man har blivit hackad?

Det finns vissa varningstecken som kan tyda på att du har blivit hackad. Du bör till exempel vara uppmärksam om din skärm plötsligt fylls upp av en konstig ruta eller några bilder. Dessa bilder kan även kompletteras med en uppmaning om att skriva in ett lösenord.

Ett annat varningstecken är om du får upp konstiga popup-fönster även om du inte är inne på någon web-broswer. Det kan också tyda på att du har blivit hackad.

Något annat som du bör vara uppmärksam på är om din dator eller enhet enkelt blir överhettad. Det kan tyda på att skadlig programvara körs i bakgrunden. Detsamma om ditt batteri tar slut ovanligt snabbt.

Vad är ett datavirus?

Man pratar mycket om datorvirus, men vad betyder det egentligen? Det är en slags kod som är skapad för att ta sig in i en dator och replikerar sig. Om ett sådant virus tar sig in i din dator kan det kryptera dina viktiga filer och kräva ett lösenord. Du måste då betala en summa för att få tillgång till dessa filer igen.

Ett annat typ av virus kallas för trojanska hästar. Dessa kan ta över hela din dator och komma åt all information som ligger där. Det finns även olika spionprogram som stjäl din personliga information från datorn och säljer vidare den till högstbjudande.

Antivirusprogram på svenska

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

För många användare är detta med Antivirusprogram ett mysterium. Det blir inte heller lättare när programmet inte heller är på sitt egna modersmål. Speciellt gratis antivirusprogram är ofta på engelska eller så vet man inte hur man skall ändra språk i programmet. Jag önskade att jag kunde skriva en lång lista över gratisprogram som är på svenska. Tyvärr är det svårt. Endast 10 miljoner människor har svenska som modersmål och det är ganska få människor.
Panda gratis antivirus är en ganska ny produkt. Denna jobbar i realtid mot Pandas servrar för att kontrollera kod. Cloud antivirus kallas denna teknologi. Pandas antivirusprogram är på svenska och Panda har ett dotterbolag i Sverige. Panda har både support och programvara på svenska.
Avast

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

Avast är en lite udda fågel bland de gratis antivirusprogrammen. Man har nämligen en alldeles speciell design. Antingen gillar man den eller inte. Oavsett desgin är programmet väldigt snällt vid din dator och kräver inte så mkt. Avast antivirus gratis finns att få på svenska. Det finns en svenska agent i Sverige som erbjuder support på Svenska  och programmet finns på svenska.
Comodo Antivirus och Brandvägg

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

Ett program som är ganska okänt i Sverige är Comodo. Trots att det är okänt har det språkstöd för svenska. Trots att det mig veterligen inte finns en svensk agent för programmet eller en svensk websida. Här kan du ladda ned Comodo brandvägg och antivirus gratis
Tyvärr är listan kort men troligen kommer även Microsoft i år med en svensk version av deras antivirusprogram Microsoft Security Essentials.
Vill du veta mer om antivirus så följer du Mjukvara.se i din rss läsare eller kontaktar mig på Twitter

Avancerad hotdetektering och förebyggande åtgärder

Alla vill vi surfa säkert på våra enheter och ha ett starkt skydd mot skadlig programvara, kod och cyberhot. Genom denna teknologi för avancerad och förebyggande hotdetektering, arbetar ditt antivirusprogram proaktivt för att upptäcka och ta bort potentiella hot innan de kan orsaka skada på dina enheter. Genom att använda avancerade algoritmer och kontinuerligt uppdaterade virusdefinitioner, kan programvaran identifiera och blockera hot i realtid, oavsett om det är virus, malware eller phishingförsök. Dessutom innebär det att din dator är försedd med flera lager av säkerhet som skyddar din integritet och säkerhet online. Med dessa metoder kan du tryggt surfa vidare och utföra dina digitala aktiviteter utan oro för att bli utsatt för cyberhot.

Molnbaserad säkerhetsinformation

Detta är en avancerad metod för att säkerställa att din dator och dina digitala enheter förblir skyddade mot cyberhot medan du surfar säkert online. Genom att använda molnteknik kan säkerhetsinformation och uppdateringar levereras till din enhet i realtid från en centraliserad molnserver. Detta innebär att du alltid har tillgång till den senaste säkerhetsinformationen och de senaste uppdateringarna, oavsett var du är. Genom att utnyttja molnet kan din dator dra nytta av en ständigt uppdaterad och kraftfull säkerhetsinfrastruktur utan att belasta dina egna resurser. På detta sätt kan du känna dig trygg och säker när du använder internet, med vetskapen om att din enhet är skyddad av den senaste och mest avancerade säkerhetstekniken som molnet har att erbjuda.

Beteendeanalys och maskininlärning

Beteendeanalys och maskininlärning är en sofistikerad metod för att upprätthålla säkerheten och skydda din dator när du surfar på nätet. Genom att övervaka och analysera ditt digitala beteende kan systemet skapa en individuell profil som används för att upptäcka skadliga aktiviteter eller potentiella hot. Genom att tillämpa maskininlärningstekniker kan programvaran kontinuerligt förbättra sin förmåga att känna igen nya och komplexa hotmönster. På detta sätt kan hot identifieras och hanteras på ett proaktivt sätt, även om de tidigare var okända eller undantryckta av traditionella säkerhetsmetoder. Med beteendeanalys och maskininlärning får du ett personligt anpassat skydd som anpassar sig till din digitala situation och ger dig trygghet och säkerhet när du använder din dator och surfar på nätet.

Skyddsstrategi i flera lager

Ett skydd i flera lager är viktigt för att utöka och säkerställa en högre nivå av säkerhet även för vanliga användare. Istället för att förlita sig på ett enda lager av skydd, implementerar man denna strategi som inkluderar flera lager av skyddande funktioner. Det omfattar antivirusprogram, brandväggar, säkerhetsuppdateringar och VPN som arbetar i harmoni för att förhindra och avstyra olika typer av hot. Genom att kombinera olika tekniker och verktyg ökar skyddets effektivitet och förmåga att skydda mot både kända och okända hot. Varje lager kompletterar och stärker de andra, vilket resulterar i ett robust och omfattande försvar som ger dig trygghet och säkerhet när du besöker olika webbplatser. Med en skyddsstrategi i flera lager behöver du inte oroa dig för potentiella hot och du kan vara säker på att din dator och även dina program är väl skyddade.

Föräldrakontroll är en funktion som ger föräldrar möjlighet att övervaka och begränsa sina barns internetaktiviteter. Det innebär att föräldrar kan filtrera olämpligt innehåll, begränsa åtkomst till vissa webbplatser samt undvika att ladda ner skadliga program. De kan även övervaka tiden som tillbringas online inklusive sociala medier, för att säkerställa en trygg och sund onlineupplevelse för sina barn.

Lösenordshanterare

En lösenordshanterare är en programvara som säkert lagrar och genererar unika och starka lösenord för olika konton och tjänster. Den är bra för att förhindra att användare använder svaga eller återanvända lösenord, vilket minskar risken för att hackers kan komma åt dina konton och enheter genom att gissa eller stjäla lösenord. Ett starkt lösenord med tvåfaktorsautentisering kan öka din säkerhet ännu mer. Aktivera ditt skärmlås efter en viss tid och använd dig av ansiktsigenkänning om enheten tillåter det.

Uppdateringar i realtid och hotrespons

Att göra uppdateringar i realtid och vara responsiv gentemot hot är kärnan i ett dynamiskt säkerhetssystem som skyddar din dator när du är online. Genom att kontinuerligt övervaka din enhet och internettrafik i realtid, kan systemet identifiera och reagera instant på ett hot när det uppstår. Med konstanta uppdateringar av säkerhetsdefinitioner och hotinformation, kan din dator snabbt anpassa sig till nya hot och svara på dem omedelbart. Denna proaktiva strategi minimerar risken för att din enhet blir utsatt för skadlig kod, phishingattacker eller andra cyberhot. Genom att hålla dig skyddad i realtid ger detta dig tryggheten att surfa säkert och undvika skadliga webbplatser. Uppdateringar i realtid och ögonblicklig respons på hot, är nyckeln till en robust och effektiv skyddslösning för din dator och dina program.

Kompatibilitet med flera enheter och plattformar

Tack vare en mångsidig säkerhetslösning som är förenlig med flera enheter, kan du skydda din dator och andra enheter när du surfar online. Genom att vara kompatibel med olika operativsystem och enheter såsom datorer, smartphones och surfplattor, kan du säkerställa att varje enhet du använder är skyddad. Oavsett om du använder Windows, Mac, Android eller iOS, kan du dra nytta av samma höga säkerhetsstandarder och funktioner på alla dina enheter.

Denna flexibilitet möjliggör en enhetlig och effektiv skyddsnivå över hela din digitala värld, vilket ger dig trygghet oavsett vilken enhet eller plattform du använder för att surfa på nätet. Med kompatibilitet med flera enheter och plattformar kan du känna dig säker och skyddad oavsett var och hur du använder dina tekniska verktyg.

Säkra onlinetransaktioner och bankärenden

Säkra onlinetransaktioner och bankärenden är viktigt för att skydda din ekonomiska information och personliga integritet när du är online. Genom att använda mer omfattande och avancerade säkerhetsprotokoll samt krypteringstekniker, skapar bankerna en tryggare miljö för att genomföra transaktioner och hantera bankärenden på nätet. Det innebär att din känsliga data, såsom kreditkortsnummer och lösenord, är skyddad mot potentiella hot som hackare och bedrägerier.

En effektiv säkerhetslösning för onlinebanker och transaktioner erbjuder flera lager av skydd, inklusive realtidsövervakning av transaktioner för att upptäcka obehöriga aktiviteter och automatisk blockering av skadlig kod eller phishing-försök. Bankerna erbjuder säkra anslutningar till sina webbplatser genom webbplatser som börjar på ”https”.

Genom att investera i säkerhetslösningar på dina enheter som ett komplement till detta, kan du känna dig extra trygg och skyddad när du utför ekonomiska aktiviteter och bankärenden på nätet. Tänk även på att försöka undvika att göra online ärenden på publika nätverk där du delger ekonomisk eller personlig information.

FAQ – frågor och svar

Vilket är det bästa antivirusprogrammet som är gratis?

Det finns många produkter på marknaden men ett av de bästa programmen är Avast gratisversion. Du kan även använda Microsoft defender eller Norton.

Hur skyddar jag min dator från virus?

Du bör först och främst installera ett antivirus på alla dina enheter. Du hittar många alternativ till bra pris. Dessutom bör du tänka på internetsäkerhet i alla lägen, gällande allt från VPN till säkra lösenord.

Måste man ha virusskydd på datorn?

Ja, du rekommenderas alltid ha ett uppdaterat och giltigt virusskydd på din dator. Annars är det stor risk att du blir angripen av olika virus när du surfar online.

Vilket är det bästa antivirusprogrammet som är gratis?

Några bra alternativ för gratis antivirusprogram som finns på marknaden just nu är: Avira och Microsoft Defender.Om du använder Windows har du redan detta antivirusprogram inbyggt. Norton 360 har också ett riktigt bra premium abonnemang som du för närvarande kan prova på under en period med pengarna-tillbaka-garanti . Viktigt att tänka på är att flera andra gratisversioner bara är gratis under en viss provperiod. Läs mer under aktuella villkor innan du tecknar upp dig.

Hur kan jag skydda min dator från virus på ett effektivt sätt?

Du kan skydda din dator från virus på ett effektivt sätt genom att installera och regelbundet uppdatera pålitlig programvara för antivirus. Se till att hålla ditt operativsystem och andra program uppdaterade för att täppa till säkerhetshål och hot. Utöver detta, undvik att klicka på misstänkta länkar eller öppna bifogade och eventuellt skadliga filer från okända källor. Var försiktig med nedladdningar från osäkra webbplatser.

Måste man ha antivirusskydd på datorn?

Ja, det är nödvändigt att ha antivirusskydd på din dator eftersom det hjälper till att skydda dig mot skadlig kod, virus och andra hot som kan angripa din dators säkerhet. Antivirusprogramvara kan upptäcka, blockera och ta bort skadlig kod innan den orsakar skada på din dator eller stjäl din personliga information. Att ha ett pålitligt skydd för antivirus är som en försäkring och en garanti för att säkerställa ett säkert datoranvändande.