Vad är antivirus?

Antivirus är enkelt förklarat ett program som hjälper till att skydda din dator. Varje gång du laddar ner en fil, öppnar en bilaga i din e-post eller installerar tillägg i webbläsaren finns det en risk för angrepp. För att din dator ska vara skyddad mot skadlig kod bör du installera ett antivirusprogram. Då kan du både förebygga och reparera eventuella skador.

Mest följda fotbollsspelare på Instagram

Vilket gratis antivirusprogram är bäst i Sverige?

Du bör aldrig använda internet utan att ha ett bra antivirusprogram installerat. Det finns flera gratis-versioner som du kan ladda ner. Ett exempel är Avast Free Antivirus som passar väldigt bra för privat bruk. Du får inte bara ett skydd mot skadliga webblänkar, det ingår även en lösenordshanterare vilket är ett stort plus för många.

Det finns även en betalversion om du vill ha tillgång till alla funktioner. Om du bara vill ha ett grundläggande skydd kan du klara dig med gratisversionen.

Från antivirus till internetsäkerhet

Antivirus är inte alltid samma sak som internetsäkerhet. Båda skyddar dig mot skadlig kod och programvara, men internetsäkerhet innehåller fler funktioner och verktyg. Internetsäkerhet inkluderar även saker som föräldrakontroll, vilket skyddar barn och andra unga från att se skadligt innehåll på nätet. Det innebär även att du som förälder kan begränsa skärmtiden för dina barn.

Tjänster som handlar om internetsäkerhet har även funktioner som är anpassade speciellt för banker eller spelsajter. Du bör alltså både använda dig av ett antivirusprogram och annan internetsäkerhet om du vill ha ett fullgott skydd. Du bör också skydda alla dina enheter med internet inklusive datorer och telefoner – det gäller oavsett om du har en android eller en iPhone.

Det krävs mer än antivirus för att skydda sig

Idag är de flesta uppkopplade i princip dygnet runt och det kan krävas mer än ett antivirusprogram för att helt skydda sig mot attacker. Nätbrottslingar kan finnas överallt, inte bara på ditt hemnätverk utan kanske framför allt när du kopplar upp dig på cafeer, sjukhus eller andra allmänna nätverk. Hackare använder sig av allt mer sofistikerade metoder och det är viktigt att du alltid har ett uppdaterat skydd.

Du kan alltid köpa den senaste internetsäkerheten och se till att du är skyddad. Exakt vilka verktyg du behöver beror lite på vad du gör och vilka i familjen som använder enheterna. Barn förstår inte alltid att de inte kan klicka på obehöriga länkar. Därför är det viktigt att du har koll på vad de gör på datorn.

Vilka fördelar ger det att använda en modern lösning för datorsäkerhet?

Fördelen med att att använda en modern lösning för datorsäkerhet är att du kan upptäcka och oskadliggöra attacker i tid. Du är även skyddad mot skadlig skräppost och andra phisingattacker. Detta är väldigt värdefullt i dagens moderna tid där hackare har väldigt sofistikerade sätt att få tag i dina uppgifter.

Många gånger upptäcker du inte att du är utsatt för en attack innan det är för sent. Du kan därför skydda din information och vara på den säkra sidan.

Skydda din information på din mobil och dator

Idag finns det en unik möjlighet för hackare. Eftersom våra mobiltelefoner är på dygnet runt har brottslingar fått flera sätt att få tag i din information. De kan använda sig av till synes harmlösa, men oskyddade appar. Via dessa kan obehöriga få tillgång till både din personliga och ekonomiska information. Det räcker att du laddar ner en skadlig app för att det ska orsaka stor skada.

Av denna anledning är det viktigt att du har ett fullgott skydd på dina mobiltelefoner och surfplattor. Då säkerställer du att dina uppgifter alltid är säkra. Det måste du inte bara tänka på som privatperson utan också som anställd i ett företag.

Undvika falska antivirusprogram

Någonting annat som du alltid måste vara uppmärksam på är falska antivirusprogram, vilket är ett av de största hoten på nätet idag. Dessa antivirusprogram ser ut som helt legitima alternativ, men kommer att skada din dator. Normalt så inaktiverar detta program dina legitima verktyg för internetsäkerhet.

Dessa program dyker ofta upp via pop-up fönster när du surfar på webben. Det står ofta ett meddelande som säger att din dator har infekterats av skadlig programvara och att du måste ladda ner ett nytt skydd. Det brukar ofta kallas för skrämselprogram.

Veta när en webbplats är förfalskad

Det kan vara väldigt svårt att se när en webbplats är förfalskad vid första anblick. Idag är det många falska webbplatser som ser väldigt äkta ut. Det kan vara webbsidor för shopping, bankärenden eller till och med statliga webbsidor. Dessa falska sajter är ofta väldigt sofistikerade och kan till och med ha stulit en äkta logotyp.

Målet med dessa sidor är ofta att du ska ge ut din personliga bankinformation. För att undvika detta bör du alltid gå direkt till källan, vilket betyder att du måste fylla in webbadressen i din webbläsare och inte gå via Google. Det är värt det, även om det tar lite längre tid.

Något annat som du bör vara uppmärksam på är när du får e-post med suspekta länkar till webbplatser. Det är ofta bra att kontrollera länken innan du klickar på något. Du bör också använda dig av en webbadvisor som varnar dig för skadliga länkar. Mcafee är ett av många bra alternativ på marknaden.

Går det se om man har blivit hackad?

Det finns vissa varningstecken som kan tyda på att du har blivit hackad. Du bör till exempel vara uppmärksam om din skärm plötsligt fylls upp av en konstig ruta eller några bilder. Dessa bilder kan även kompletteras med en uppmaning om att skriva in ett lösenord.

Ett annat varningstecken är om du får upp konstiga popup-fönster även om du inte är inne på någon web-broswer. Det kan också tyda på att du har blivit hackad.

Något annat som du bör vara uppmärksam på är om din dator eller enhet enkelt blir överhettad. Det kan tyda på att skadlig programvara körs i bakgrunden. Detsamma om ditt batteri tar slut ovanligt snabbt.

Vad är ett datavirus?

Man pratar mycket om datorvirus, men vad betyder det egentligen? Det är en slags kod som är skapad för att ta sig in i en dator och replikerar sig. Om ett sådant virus tar sig in i din dator kan det kryptera dina viktiga filer och kräva ett lösenord. Du måste då betala en summa för att få tillgång till dessa filer igen.

Ett annat typ av virus kallas för trojanska hästar. Dessa kan ta över hela din dator och komma åt all information som ligger där. Det finns även olika spionprogram som stjäl din personliga information från datorn och säljer vidare den till högstbjudande.

Antivirusprogram på svenska

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

För många användare är detta med Antivirusprogram ett mysterium. Det blir inte heller lättare när programmet inte heller är på sitt egna modersmål. Speciellt gratis antivirusprogram är ofta på engelska eller så vet man inte hur man skall ändra språk i programmet. Jag önskade att jag kunde skriva en lång lista över gratisprogram som är på svenska. Tyvärr är det svårt. Endast 10 miljoner människor har svenska som modersmål och det är ganska få människor.
Panda gratis antivirus är en ganska ny produkt. Denna jobbar i realtid mot Pandas servrar för att kontrollera kod. Cloud antivirus kallas denna teknologi. Pandas antivirusprogram är på svenska och Panda har ett dotterbolag i Sverige. Panda har både support och programvara på svenska.
Avast

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

Avast är en lite udda fågel bland de gratis antivirusprogrammen. Man har nämligen en alldeles speciell design. Antingen gillar man den eller inte. Oavsett desgin är programmet väldigt snällt vid din dator och kräver inte så mkt. Avast antivirus gratis finns att få på svenska. Det finns en svenska agent i Sverige som erbjuder support på Svenska  och programmet finns på svenska.
Comodo Antivirus och Brandvägg

Gratis antivirusprogram på Svenska - Mjukvara.se

Ett program som är ganska okänt i Sverige är Comodo. Trots att det är okänt har det språkstöd för svenska. Trots att det mig veterligen inte finns en svensk agent för programmet eller en svensk websida. Här kan du ladda ned Comodo brandvägg och antivirus gratis
Tyvärr är listan kort men troligen kommer även Microsoft i år med en svensk version av deras antivirusprogram Microsoft Security Essentials.
Vill du veta mer om antivirus så följer du Mjukvara.se i din rss läsare eller kontaktar mig på Twitter

FAQ – frågor och svar

Vilket är det bästa antivirusprogrammet som är gratis?

Det finns många produkter på marknaden men ett av de bästa programmen är Avast gratisversion. Du kan även använda Microsoft defender eller Norton.

Hur skyddar jag min dator från virus?

Du bör först och främst installera ett antivirus på alla dina enheter. Du hittar många alternativ till bra pris. Dessutom bör du tänka på internetsäkerhet i alla lägen, gällande allt från VPN till säkra lösenord.

Måste man ha virusskydd på datorn?

Ja, du rekommenderas alltid ha ett uppdaterat och giltigt virusskydd på din dator. Annars är det stor risk att du blir angripen av olika virus när du surfar online.