Mjukvara.seDen fysiska datasäkerheten glöms ofta bort. Det är ofta som jag stöter på människor som verkar tro att datasäkerhet bara är virusskydd, en brandvägg mot hackers och kanske backupper. Jag tror att det finns många som inte förstår, eller kanske vill förstå, att det finns datasäkerhetsfrågor som rör bärbara minnen, sålda datorer eller kameror. Bara för att en fil tas bort så är den inte borta. Filer går oftast att återskapa från alla typer av hårdvara
Information man vill skydda kan vara allt från väldigt privata foton på sig själv och flickvännen, fyllekort, underlag för en deklaration eller något annat som kan komma i fel händer om informationen på ett minne återskapas. Det behövs inte mycket för att det skall kunna bli obehagligt.
Det finns därför bra skäl att tänka igenom vad som kan finnas på en dator innan man säljer den, Har man  lagrat information så måste man vara rimligt säker på att det man inte vill ska spridas är borttaget på ett säkert sätt. Enklast är att säkra en dator, det finns gott om program för att göra en borttagning av information säker. Ett program som jag börjat testa och kommer återkomma till är Lavasofts Fileshredder.  Ett företag som specialiserat sig på USBminnen som jag tycker är intressant är Ironkey. IDG har en kortnotis om deras USBminnen finns här
Men om någon är nyfiken och redan nu vill kika på Lavasofts Filshredder så ska jag ge några snabba ord om mina intryck av programmet. Det är ett mycket enkelt program att använda, och det finns en riktigt hög nivå av överskrivning. Jag brukar gilla Lavasofts program, och Fileshredder är inget undantag.
Men det som jag gillar mest med programmet är faktiskt inte en funktion, utan att det finns en demoversion som funkar i trettio dagar rakt av. Det är super för den som ska sälja en dator och vill vara säker på att bara sälja datorn och inte halva sitt privatliv på samma gång.
Ytterligare ett program (som är gratis)som jag aldrig testat utan bara noterat heter bara Fileshredder.
Andra Lavasoftprogram
Andra Fileshredderprogram