Flickr gör ditt bloggande mer framgångsrikt!

Flickr är ett verktyg även för dig som bloggar. Det finns flera olika metoder, tankar och möjligheter för att skapa en en bra blogg med hjälp av de tjänster och innehåll man hittar på Flickr. I denna bloggposten skall vi titta på några exempel. Vi kommer gå igenom:

  • Hur du gör din blogg snyggare och mer tilltalande med bilder från Flickr som inte kostar något
  • Hur du som fotograferar skapar ett värde på din bildbank som du inte lyckats sälja.
  • Hur du kan få dina bilder som ett flöde på din blogg.(Flickr Badge)

Först Gratis bilder från Flickr! De flesta av oss har kommit in på bloggar som bara är text. Det funkar sådär om det är första gången man är där. Varierar man texten med bra och relevanta bilder, kommer fler att stanna på din blogg och verkligen läsa vad du skriver. Bilder gör din blogg levande! Bilderna kommunicerar med läsarens undermedvetna och personens känslor mycket starkare initialt än bara text. Därför skall du ha bilder i varje bloggpost du skriver. Detta är en av de lättaste sätten att fånga nya besökares uppmärksamhet. Är man en aktiv fotograf själv, då är det antagligen inget problem att ordna fram bilder men är man inte det så kan det vara svårt att få fram bra, relevanta och snygga bilder som dessutom skall vara gratis(de flesta tjänar ju inga pengar på sin blogg och därmed an det vara svårt att betala). Här har Flickr ett fiffigt system. Laddar du upp bilder kan du sätta olika licenser på dem under ett ramverk som kallas Creative Commons (CC). I detta ramverket finns det möjligheter att använda bilder gratis. Det enda du behöver göra är att ge upphovsmannen en länk tillbaka som erkännande.
Flickr gör ditt bloggande mer framgångsrikt! - Mjukvara.seSåhär hittar du gratis bilder! På Flickr finns det en sida som heter Creative Commons Där är bilderna katalogiserade efter olika licenstyper. Den första licenstypen, Attribution License är den vi skall fokusera på. De bilder som ligger under denna licensen får du använda som du vill bara du ger upphovsmannen erkännande för det. Du får alltså lägga dem på din blogg och ändra på bilden och använda den i ett kommersiellt sammanhang bara du skriver vem som är upphovsmannen. I bloggsammanhang betyder detta att lägger du upp bilden på din blogg skall du länka tillbaka till fotografens hemsida eller Flickrprofil. Man kan även använda de andra kategorierna men jag väljer att enbart ta upp denna kategori eftersom det är minst att tänka på vid användandet. Det finns också ca 12 miljoner bilder att välja mellan så det borde räcka för de flesta bloggare. Bredvid ser ni en bild jag tagit från Flickr där jag ger upphovsmannen erkännande. Denna bild tillhör Jacob Rask
__________________________________________________________
Bloggande fotografer kan få större framgång genom att göra såhär: Att nå ut till fler människor genom bloggande är inte lätt. För att få trafik till din sida(oavsett vilket syfte du har) så behöver du få andra människor att referera till dig exempelvis genom länkning. Antagligen har du också väldigt mycket bilder liggande digitalt som av olika skäl inte går att sälja. Då gör du såhär:
1. Laddar upp alla dessa bilder på ditt Flickrkonto och sätter samma licens som vi pratar om ovan, Attribution License. Detta gör att andra människor kan nyttja dina bilder men de måste referera tillbaka till din blogg. Detta är också ett mycket bra sätt att komma i kontakt med andra bloggare. Eftersom de redan använder ditt verk så är de ju positivt inställda. Är du trevlig, vänlig och bemötande kommer de använda fler av dina bilder och länka tillbaka till dig ännu mer. Tänk också på att skapar du riktigt bra bilder och lägger dem under Attribution license ökar du dramatiskt sannolikheten att andra hittar dem och länkar till dig.
2. För att människor skall upptäcka dig måste du vara lite aktiv i olika grupper på Flickr. Tänk på att det finns MYCKET bilder på Flickr och du kan genom att vara närvarande lättare få människor att upptäcka dina bilder och länka tillbaka till dig på detta sättet. Jag är tex med i Svenska amatörfotografer där du kan ladda upp foton i den gemensamma banken så de mer synliga för andra.
Jobbar du på detta så kommer du få en välbesökt fotoblogg på sikt. Många kommer känna igen dig och dina verk vilket ökar sannolikheten att du kan sälja dina bilder.
__________________________________________________________
Fotoflöde på din blogg! Bloggen styrka är att den är personlig. Kan du addera faktorer som gör din blogg mer personlig så ökar du sannolikheten att nya besökare blir återkommande besökare. Samtidigt vill du kanske inte klippa och klistra in alla dina bilder. Flickr har en lösning på detta som kallas Flickr Badge Min ser ut såhär:

www.flickr.com

Skaningen_99's itemsGo to Skaningen_99’s photostream


Om ni klickar på denna länken så kan ni själva skapa en sådan här ”badge” Det är mycket enkelt. Varje steg innebär några val. Svårigheten är ingen alls. Alla lekmän kan klara det. Med hjälp av denna Badgen adderar du personlighet till din blogg och eftersom du är fotograf finns det ofta färskt material att titta på.  Badgen har också den effekten att den lockar människorna att klicka på korten och för varje klick de gör på din blogg ökar sannolikheten att de återvänder.
Om ni vill bli framgångsrika i ert fotobloggande är detta tre mycket bra tips. Jobbar ni med dessa tre verktygen långsiktigt finns det all anledning att tro att ni kommer bli framgångsrika fotobloggare, åtminstone om ni mäter framgång, mätt i antalet besökare. Har ni egna unika erfarenheter, maila mig gärna eller berätta som en kommentar!
Mer om Flickr
Nybörjarguide för Flickr
Flickr som mötesplats
Upphovsrätt på Flickr
Tjäna pengar på Flickr