FIFA 23

Vad som länge har varit en av världens mest uppskattade och omtyckta spelserier kommer att gå i graven efter att årets upplaga. FIFA 23 kommer att bli det sista kapitlet i EA’s högt uppskattade och populära spelserie. Årets upplaga är ett utav de bästa och snyggaste hittills och det finns gott om anledningar till att testa på spelet.

Som du redan säkert är medveten om så kommer FIFA 23 att vara det sista kapitlet i Electronic Arts (EA) serie. Efter en konflikt med det internationella fotbollsförbundet så bestämdes det att EA’s licens att använda sig av FIFA:s namn inte längre skulle förnyas. Även om ett nytt spel redan är planerat och under utveckling under namnet EA SPORTS FC så återstår det att se om den här nya serien kommer att inge samma känsla som FIFA har gjort genom alla år.

Men det är i framtiden. FIFA har blivit enormt populärt sedan hela serien vändes med den enorma succé som FIFA 20 förde med sig. Idag så finns det gott om youtubers och streamers som helt och hållet försörjer sig på att spela. E-sporten har blivit en allt större del av serien och idag så går det att titta och betta på professionella FIFA matcher precis som att man kan Fotbolls-VM betting. I den här texten kommer vi att gå igenom och recensera de olika delarna av den sista dansen som EA bjuder in till under FIFA-paraplyt. Om du inte känner att du orkar läsa igenom hela texten så börjar vi med att säga så här: om du har spelat och tyckt om tidigare varianter av spelet så är det bara att köpa spelet nu. Detta kan mycket väl vara den bästa FIFA-upplevelsen någonsin och spelare som har varit med ett tag kommer garanterat att få ut mycket glädje av spelet.

Till vilka enheter finns spelet tillgängligt?

Spelet finns tillgängligt till både den föregående och den nuvarande generationen av Xbox och Playstation. Dessutom så är det möjligt att spela spelet på Nintendo Switch och även på PC. FIFA har länge haft problem med att locka just PC-spelare men har på senare år lyckats bygga upp en mycket mer imponerande spelarskara. Det är dock rekommenderat att spelare på PC använder sig av en kontroll, då det blir oerhört klumpigt att försöka navigera sig runt på planen med hjälp av ett tangentbord. Dessutom så kommer spelet att finnas tillgängligt på Nintendo Switch.

Grafiken

Det första som slår en när man sätter på FIFA 23 är hur snyggt spelet är. Utvecklarna har lagt ner mycket tid på att få spelet att se så bra ut som möjligt och det har lett till en oerhört imponerande slutprodukt. Spelet är utvecklat för att se så bra ut som möjligt på de nya konsolerna, men skillnaden märks även av om man inte har hunnit uppgradera till den nya generationen än. Även fysiken och hur spelet känns har fått sig en riktigt stor uppgradering.  

Så känns spelet att spela

Känslan har alltid varit mycket bra i FIFA-serien och den här upplagan är inget undantag. Även om det inte finns särskilt mycket som utvecklarna kan göra för att få fotbollen att förändras så kan de göra saker åt hur spelet känns att spela. Dessa hårda ramar har tvingat utvecklarna att lägga ner kraften på andra ställen.

Ingenstans blir detta så tydligt som i fysiken och hur spelarna rör sig. Oavsett om du slår en lång crossboll eller går upp för att lägga press på en mittfältare så rör sig spelarna på ett väldigt livstroget sätt och det är oerhört tillfredsställande att navigera sig över planen bort mot sitt motståndares mål. Det har dessutom lagts in ett nytt sätt att skjuta på, någonting som i sin tur har gjort att svåra skott blir mycket mer tillfredsställande att göra. Detta kräver dock en del träning och under den korta tid som vi spelade lyckades vi inte bemästra tekniken, även om det då och då gick att göra riktigt spektakulära mål.  


Karriärsläge

Det mycket uppskattade karriärsläget är tillbaka i en ny och förbättrad förpackning. Precis som med mycket annat i FIFA så är detta väldigt populärt och om man inte har testat på spelet förut så kan detta vara det perfekta stället att börja på. I karriärsläge så får man som spelare ta över klubbar eller föreningar som en ägare eller tränare. Man får dessutom spela

Spelet har också gjort stora förändringar till övningarna i spelet. I tidigare upplagor så känndes detta ofta som någonting tråkigt som man behövde ta sig igenom för att komma till det som var roligt. I FIFA 23 så kan man dock uppgradera sin spelare genom dessa övningar, någonting som gör det hela mycket mer belönande samtidigt som man blir duktigare på spelet som helhet. Man får dessutom välja en inriktning för ens spelare som sedan uppgraderas genom att man gör övningar. 

Volta

För den som tycker om lite mer arkadigt spelsätt så kan man glädjas åt att FIFA Volta är tillbaka. Här är det fyra mot fyra som gäller och matcherna är mycket snabba och intensiva. Här har det inte skett några större förändringar utan spelsättet är detsamma som det har varit i föregående upplagor av spelet.

Online

Men det är inte bara singleplayer som lockar med att spela FIFA. Precis som alltid så är har det lagts ner ett stort fokus på att kunna erbjuda spelarna med en bra onlineupplevelse och här går det att testa sina färdigheter mot andra spelare online. Detta är ett roligt sätt att spela FIFA och även i årets upplaga så fungerar det mycket väl. Här finns det rankingpoäng för att säkerställa att man alltid möter spelare som är av en liknande skicklighetsgrad. Man matchas dessutom upp mot lag som är av samma styrka som det lag man själv har mött. Man behöver därför alltså inte oroa sig för att välja exempelvis Malmö FF för att sedan blir massakrerad av någon som springer cirklar runt en med Manchester City. När vi testade spelet så gick det fort att hitta personer att spela mot och man behöver sällan sitta i kö särskilt länge innan en match kan starta.

FIFA Ultimate Team – FUT

FUT har varit någonting som har dragit stor uppmärksamhet och är för många det absolut bästa sättet att spela FIFA. I det här spelläget så får man sätta ihop sitt eget lag och sedan tävla mot andra spelare online för att på så sätt ranka upp. Att bygga ihop ett eget lag är ett pussel som aldrig riktigt går att bemästra och att byta spelare in och ut ur sin trupp för att bättre passa sin spelstil blir som ett spel inuti spelet. För att få tag på fler spelare så behöver man öppna paket med spelarkort. Dessa går att få tag på genom att spela, eller genom att spendera riktiga kronor och ören.

Det är också här som skon klämmer för vissa. Att behöva lägga ner pengar på ett spel som man redan har betalat för är inte jätteroligt och ofta så krävs det en del pengar för att man ska kunna få tag på alla de bästa spelarna. Så hur bör man tänka kring detta? Om man känner att mikrotransaktioner helt och hållet hade tagit bort glädjen från att spela FIFA så kan man helt enkelt välja att låta FUT vara. Annars så kan man göra sitt bästa med de resurser som man har tillgång till. Det är svårt att ta sig hela vägen upp till den absoluta toppen utan att ha tillgång till de bästa spelarna i spelet, men man kan fortfarande få ut mycket glädje av att spela FUT oavsett hur mycket pengar som man spenderar. Även om det är det mest populära sättet att spela online så går det fint att spela matcher online genom det normala onlineläget.

Så är spelet att spela med två personer i soffan

Onlinespel och karriärsläge i all ära, men det är att spela tillsammans med vänner i en soffa där FIFA oftast är som allra roligast. Precis som vanligt så är det enkelt att på bara någon minut komma in i en match och börja spela. Spelet gör sig väldigt bra i “soffläge” och det är enkelt att plocka upp spelet och komma igång, oavsett om man har spelat tidigare eller om man kan mycket om fotboll.

Sammanfattning

Allt som allt så har EA och utvecklingsteamet gjort ett mycket bra jobb i att ge serien ett värdigt avslut. Spelet känns bättre än någonsin och det finns gott om olika sätt att spela på för att bibehålla intresset sett över tid. Oavsett om du aldrig har spelat FIFA tidigare eller om du är en veteran inom serien så finns det gott om anledningar att köpa årets upplaga. Oavsett om du vill spela igenom karriärsläget eller testa dina färdigheter mot andra spelare online så kommer du kunna få ut många timmars glädje. Även om det är väldigt tråkigt att mikrotransaktioner har tagit en stor del av onlinespelandet i sitt grepp så är det inte någonting som tar bort från helhetsupplevelsen av spelet. Det är en bitterljuv sista dans som FIFA-serien bjuder upp till och ingenting som man bör missa att ta del av.