Få Besökare till din Fotoblogg från Flickr! - Mjukvara.seFlickr är en av världens största bildtjänster på nätet. Man kan spara och dela sina bilder enkelt. Flickr är inte bara en bildtjänst utan även ett stort forum som handlar om bilder och att dela bilder. Detta kan du som fotobloggare använda för att få många fler besökare till din blogg eller för att bli en populär fotogra
Använd Flickrs betaltjänst!

För att  verkligen kunna använda Flickr behöver du ha dina bilder på denna tjänsten. Det finns idag två alternativ. Gratisvarianten och betalvarianten. Den största skillnaden mellan betal och gratisvarianten är mängden bilder du får lov att ladda upp varje månad. Med betalvarianten kan du ladda upp så mycket bilder du vill. Med gratisvarianten är det begränsat till 100 MB of bilder per månad. Kostnaden för ett år är 25 dollar så det är en ganska rimlig kostnad för en så bra tjänst! Välj betalvarianten för 25 dollar per år!
Såhär laddar upp bilder på Flickr
Som fotointresserad har du säkert massor med bilder liggande på din dator. Man kan se Flickr som en backuptjänst och ladda upp alla bilder på Flickr men i detta fallet är vårt syfte att få distribution av våra bildert. Det är att positionera dig som fotograf och driva trafik till din blogg/webbsida. Därför skall du vara mer selektiv när du ladda upp bilder. Du skall bara ladda upp de bilder du är riktigt nöjd med. Är du osäker om du skall ladda upp den? Det är såklart svårt att veta vad människor är intresserade av så ladda upp den även om du är osäker. Det kan ju vara den som blir en hit. Att försöka förutsäga vad som skall slå är inte helt lätt.
I och med att vi vill marknadsföra oss på Flickr kan vi inte heller bry oss om att vara anonym eller inte tillåta andra människor att använda dina bilder. Därför är det två inställningar vi skall vara  noggranna med på vårt Flickrkonto. Dels är det vem som kan se din bild och vilken rättighetsnivå du skall ge dina bilder.
1. Vem skall kunna se dina bilder? Alla är svaret. Du kan inte vara hemlig om du vill marknadsföra dig. Nedan ser du en bild på vilka anonymitetsinställningar man skall ha på sin bild. Som ni ser har jag förstärkt valen jag gjort med en röd ring. Inställningarna som skall göras är:

Who can see this photo?
-Anyone (Public)
Who can comment?
-Any Flickr User (Recommended)
Who can add notes, tags, and people?
-Any Flickr User

Få Besökare till din Fotoblogg från Flickr! - Mjukvara.se

2.Rättigheter. Alla skall kunna använda bilden men för att göra det måste de länka tillbaka till foton på Flickr eller till din blogg. Det är rättigheten ”Attribution Creative Commons” som du skall ha ikryssat(röd ring i min skärmdump nedan)  Denna rättighet innebär även att ditt foto kan användas kommersiellt av andra Anledningen till det är att denna artikel behandlar främst hur du driver trafik till in blogg, inte hur du tjänar pengar på dina foton på Flickr. Har du en kommersiell ansats med dina bilder kan du ha olika rättighetsnivåer på varje bild, dvs, vissa bilder är för att marknadsföra dig och vissa bilder vill du sälja. För de sistnämnda har du en annan rättighetsinställning så att man ej kan använda dem i kommersiellt syfte.

Få Besökare till din Fotoblogg från Flickr! - Mjukvara.se

Nu kan alla se dina bilder och använda dem eller länka till dem tex på sin blogg eller skicka till vänner och bekanta!
Hur kan fler upptäcka mina bilder?
Antalet personer som söker efter bilder varje dag på Flickr är hundratusentals. Nu skall vi försöka göra den mer lätthittad för de som söker efter olika motiv. Ta fram en bild och klicka på ”Title, Description & Tags” Det är viktigt att ni fyller i dessa tre parametrar ordentligt. Det är denna information som ligger till grund för när Flickrs sökfunktion. I bilden nedan ser ni hur jag fyllt i information om en seglarbild jag har. Den är tagen utanför Dalarö skans. Lägg märke till att jag i ”description” lägger till en länk till min blogg så de som gillar bilden kan hitta mig! Du skall vara speciellt noggrann när du fyller i taggar. Detta är den viktigaste faktorn för att din bild skall hittas..

Få Besökare till din Fotoblogg från Flickr! - Mjukvara.se

När du taggar, tänk på:
Det är alltid svårt att förstå de som söker och vad de är ute efter. Ett tips är att tänka utifrån olika typer av sökare. Det kan vara ett företag som letar efter bilder, någon som söker information kring en viss person eller upplevelse. En geografisk plats eller ett event. Det kan också vara vilka kläder personen på bilden har eller sinnestämning. Tagga bilden så du adresserar flera olika typer av sökare.
Nätverka på Flickr för att marknadsföra din fotoblogg
Få människor i Sverige tänker på att Flickr är ett inte bara en plats där man har sina foton, det är en plats där människor möts genom sitt intresse för foton. Du kan se detta genom kolla antalet grupper på Flickr. Det finns tiotusentals med olika grupper med olika teman och aktivitetsnivå. Dessa grupper är viktigt för dig som vill nå ut. För att få en uppfattning om hur många det är som bara gäller för Sverige, gör en sökning på ordet ”Sverige” så ser du att ca 1500 grupper är relevanta för den sökningen.
Gör sökningar på ord som är relevanta för dina bilder och utvärdera grupper ur två perspektiv
1. Hur stor gruppen är (det måste löna sig att aktivera sig)
2. Välj en aktiv grupp. Senaste diskussionen bör max vara två veckor gammal
När du hittat ett antal grupper som passar dig, engagera dig i dem. Detta gör du genom att:
1. Kommentera och engagera dig i andras foton.
2. Leta upp relevanta foton på Flickr och fråga om fotots upphovsman vill lägga upp dem i den gruppen du är med i.
3. Lägg upp egna relevanta foton, så andra kan engagera sig i dem.
4. Lägg till bilder du gillar i dina favoriter.
Tre Exempel på Svenska grupper på Flickr:

  1. Svenska Amatörfotografer. En grupp där det dagligen läggs upp bilder som har nästan 2 000 medlemmar och ca 75 000 upplagda foton
  2. Stockholm En grupp med ca 2 500 medlemmar och nästan 40 000 foton. Det läggs upp nya bilder varje vecka!
  3. Sweden, en grupp med ca 4400 medlemmar

Detta kommer leda till att du lär känna människor på Flickr med samma intresse som du. Det är viktigt för den digitala världen handlar inte bara om själva innehållet, fotona, utan också vem. Människor är mer intresserad av någons verk om de känner personen bakom. Du kommer upptäcka att andra människor hjälper dig sprida dina bilder. Antagligen kommer du känna något liknande själv inför de människor du möter och gillar..
Såhär marknadsför du din fotoblogg via Flickr
Det finns ett antal funktioner som du kan använda för att få spridning på dina bilder på Flickr eller via Flickr
1. Flickr Explorer-Popularitetsmätaren!
Detta är en funktion som läser av Flickr för att se vad som är populärt. Flickr har en algoritm som avgör vad som är värt att visa i Flickr Explorer varje dag som bygger på olika popularitetsfaktorer, som t ex kommentar, taggar eller om någon har gjort din bild till favorit. Varje dag visas 500 foton i Flickr Explorer så är du aktiv och lägger upp saker av kvalitet, är det ganska god sannolikhet att du får vara med. Länk till Flickr Explorer
Exempel på Bilder i Flickr Explorer

Få Besökare till din Fotoblogg från Flickr! - Mjukvara.se


2. Tagga dina bilder på Flickr

Detta är en sida som visar vad som är populära taggar just nu. Kolla på denna sidan emellanåt. Har du bilder kopplade till dessa taggar men kanske inte använder de orden som tagg. Ändra tagg. Detta gör att du hamnar i människors intressesfär just nu. Länk till Flickr Taggar
3. Posta på sociala forum på nätet!
Flickr är en sida som generellt sett har mer förtroende än din blogg. Därför kan det vara smartare att posta sin bilder från Flickr till sociala sidor som tex Pusha eller StumbleUpon än att posta sidor från sin egna blogg. Det kan också vara så att din egna blogg har ett tema men du har massor med andra typer av bilder. Då är Flickr ett utmärkt alternativ. Nedan finner ni en länk till en bild som varit på Pushas första sida och fått någonstans mellan 200-400 besökare. Länk till poppis bild på Pusha!
Några sista ord om hur du lyckas på Flickr

Nu har du fått en lite större inblick i Flickr som samhälle. En viktig sak tror jag dock att man inte får glömma; det är roligt att få trafik till sin blogg och uppmärksamhet för sina bilder. Det viktigaste är att man har roligt. Glöm inte det. Glöm inte heller att det är människor som är på Flickr. Vi beter oss inte alltid som i regelboken. Testa dig fram, gör saker, ta kontakt med människor, var generös. Ha roligt.
Har du någon framgångsaga att berätta kring Flickr, tveka inte att ta kontakt med mig, på Rudolf (a) mjukvara punkt se
Om du gillar denna blogposten om Flickr så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS för fler matnyttiga artiklar . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Andra artiklar i ämnet Flickr och Bloggande
Kom-igång-guide för Flickr
Flickr för nybörjare
Kom igång och gör din egna blogg