Disco Elysium

Disco Elysium är ett banbrytande onlinebaserat rollspel som väckt stor uppmärksamhet världen över, inte minst i Sverige. Spelet går ut på att du, som spelar genom huvudrollen (en detektiv med ett unikt skicklighetssystem), leder din väg genom staden för att göra allt från att knäcka mord till att övertygas med mutor.

Disco Elysium är således ett spel utöver de vanliga, traditionella spelen som finns att tillgå online. I spelet kan du välja praktiskt taget vilken mänsklig färdighet du än vill utöva. Du kan prata med andra, tillgripa våld, lösa meningen med livet och till och med sjunga karaoke.

Ett nervkittlande spel med sjuk (realistisk) storyboard

Spelet börjar med att en man hittas hängande från ett träd, död. Ditt jobb som detektiv är att ta reda på vem som mördade honom. Protagonisten, det vill säga karaktären du spelar genom – vaknar efter en tung natt med alkohol och droger. Men trots baksmällan och minnesförlusten kan du forma honom som du vill. Genom konversationer med andra och att genomföra kontinuerliga uppdrag kommer du under spelets gång närmre och närmre svaret.

Du bestämmer din karaktär och dess öde

Precis som i andra rollspel är det du som bestämmer din karaktärs utseende så väl som egenskaper. Du kan välja mellan 24 olika färdigheter och utveckla din helt egna stil med 80 olika klädesplagg. Inte nog med det, det finns 14 olika verktyg att välja mellan – allt från en ficklampa till 6 psykoaktiva ämnen. Ett hjärntvistande spel slutar inte här: det finns ytterligare 60 vilda tankegångar du kan utveckla din karaktär med. På så sätt skapar du inte bara karaktären du spelar med, men även dess öde i spelet.