Vad är chatGPT?

TV-spelsåret 2022 har nått sin ände. Det må, med vissa undantag, inte ha varit ett år fullspäckat med mastodonttitlar, även fast vi fick ta del av ett fåtal sådana. Ett exempel på en stortitel som släpptes mot slutet av året är God of War Ragnarök. Det är uppföljaren till 2018 års succéspel God of War, och precis som sin föregångare är det löst baserat på nordisk mytologi. Det är det första spelet i God of War-serien som finns tillgängligt till två olika konsoler, detta i form av PlayStation 4 och PlayStation 5.

Andra populära spel som släpptes under 2022 inkluderar titlar som Elden Ring, Immortality, Norco och Cult of the Lamb. Nu har det dock blivit dags att blicka framåt och se vad 2023 har att komma med i TV-spelsväg. Det ska vi göra genom att lista några av de mest framemotsedda spelen som kommer att släppas under året.

Resident Evil 4 Remake

Capcom har de senaste åren satsat stort på att förnya sin klassiska Resident Evil-serie och anpassa den till den nya generationens konsoler. Senast var det Resident Evil 3 som fick sig ett ansiktslyft. Det släpptes i april 2020, och finns numera tillgängligt till bland annat PlayStation 4 och 5, Xbox One, Xbox Series X och Series S samt Nintendo Switch.

Nu har turen kommit till Resident Evil 4 att göras om och anpassas till de senaste konsolerna. Det bygger alltså på originalet som ursprungligen släpptes till GameCube i januari 2005, och sedermera till PlayStation 2 samt en mängd andra konsoler.

Den nya versionen av Resident Evil 4 är tänkt att släppas till PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S och till Windows. I skrivande stund har spelet 24 mars som sitt tilltänkta utgivningsdatum.

Som spelare kommer man här att återigen få bekanta sig med den ikoniska rollfiguren Leon Kennedy som först gjorde sin debut i Resident Evil 2. Kennedy är i Resident Evil 4 ute på ett uppdrag som går ut på att rädda den amerikanska presidentens dotter Ashley från en spansk by styrd av en våldsam kult vid namn ”Los Illuminados.”

Med nya funktioner, förbättrad grafik och en obehagligare atmosfär förväntas den uppgraderade versionen av Resident Evil 4 att bli en av 2023 års stora TV-spelshändelser. Med tanke på vilka succéer nyinspelningarna av de tidigare spelen i serien har blivit finns det inte några skäl till att inte ha stora förväntningar på Resident Evil 4!

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

2023 kommer vi även att få se nästa del i en spelserie som tillhör Nintendos största flaggskepp, nämligen The Legend of Zelda. Nästa spel på tur i serien är närmare bestämt ”The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.” Det är uppföljaren till “The Legend of Zelda: Breath of the Wild,” ett spel som fick ett oerhört positivt mottagande av både spelare såväl som kritiker när det släpptes till Nintendo Switch och Wii U 2017. Det är därför inte konstigt att nästa del i serien har så pass höga förväntningar på sig som den har.

“The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” är tänkt att släppas till Nintendo Switch i maj 2023. I skrivande stund finns det inte mycket information om spelet mer än att man som spelare återigen kommer att få axla rollen som Link och återvända till Hyrule, det fiktiva landet där majoriteten av spelen i Zelda-serien utspelar sig. Känner vi Nintendo rätt kommer spelet att, precis som vanligt när det gäller Zelda, bli en stor succé!

Street Fighter 6

En annan klassisk serie som kommer att komma i en ny utlaga 2023 är Street Fighter, detta i form av Street Fighter 6. I skrivande stund är det tänkt att släppas i juni, detta till Playstation 4 och 5, Xbox Series X och S samt till Windows PC.

Som spelare kommer du i Street Fighter 6 ha tillgång flera olika spellägen. Spelets karaktärer utgörs av en blandning av sådana från de tidigare spelen samt nya bekantskaper. Du som är ett fan av Street Fighter sedan tidigare kommer till exempel att kunna känna igen Blanka, Guile, Ken, Ryu och Zangief.

Diablo IV

En annan riktig mastodonttitel som vi har att se fram emot under 2023 är Diablo IV. Detta är alltså den fjärde installationen i den klassiska spelserien från Blizzard Entertainment, och spelet är tänkt att släppas i juni. Det förväntas utgöras av en blandning mellan gamla, klassiska funktioner som går att känna igen från de tidigare spelen i serien, samt nya sådana vilket inkluderar en öppen värld.

Än så länge har fem olika typer av karaktärer annonserats. Dessa är ”Barbarian, Sorceress, Druid, Rogue, och Necromancer.” Samtliga dessa har dykt upp i tidigare spel i serien. Diablo IV kommer utspela sig i världen Sanctuary där samtliga spel i serien till största del äger rum. Äventyret har sin början i efterdyningarna av ”Diablo III: Reaper of Souls.”

Final Fantasy XVI

Under 2023 kommer vi även att få ta del av ett nytt Final Fantasy-spel, detta i form av Final Fantasy XVI vilket är seriens 16:e del. Det kommer enbart att släppas till PlayStation 5.  

Final Fantasy XVI kommer att äga rum i Valisthea, en värld inspirerad av det medeltida Europa och som är uppdelad mellan sex olika nationer. Dessa nationer klamrar sig fast vid makten över respektive territorium med hjälp av magiska kristaller och så kallade ”Dominants.” ”Dominants” är en typ av människor vilka fungerar som värdar för var och en av nationernas ”Eikons,” en typ av monster vilka bland annat används i försvarssyfte.

Spänningarna mellan de olika nationerna eskalerar när en typ av pest känd som ”Blight” börjar konsumera länderna. Det resulterar i att Clive Rosfield och hans yngre bror Joshua får se sitt kungarike förstöras, något som får dem att ge sig ut på en episk resa i jakt på att få utkräva hämnd på Ifrit, en så kallad ”Dark Eikon.” Som alltid när det gäller Final Fantasy har vi med andra ord, av allt att döma, en episk och fängslande handling att se fram emot i Final Fantasy XVI. Spelet är tänkt att släppas i juni.

Marvel’s Spider-Man 2

Ett av de mest efterlängtade TV-spelen som förväntas släppas under 2023 är utan tvekan Marvel’s Spider-Man 2. Dess föregångare, Marvel’s Spider-Man, blev nämligen en enorm succé som till och med räknas som ett av de allra bästa spelen som släppts till Playstation 4.

För närvarande finns det endast knapphändig information tillgänglig om detta spel. Det sägs att det kommer släppas någon gång under hösten 2023, att Miles Morales och Peter Parker kommer att återvända i rollerna som Spider-Man, samt att Venom kommer att spela en stor och viktig roll i spelet. Det är bara att hoppas på att det blir lika bra, eller till och med bättre, än sin föregångare. I så fall har vi ett förstklassigt spel att se fram emot till hösten!

Final Fantasy VII Rebirth

2023 verkar bli ett bra år för fans av Final Fantasy. Inte nog med att Final Fantasy XVI förväntas släppas till sommaren, vi kommer dessutom att få se nästa del i den spelserie som utgör nyinspelningen av det klassiska Final Fantasy VII.

Final Fantasy VII släpptes ursprungligen 1997 som ett och samma spel, detta till den första versionen av PlayStation. Spelets story anses dock vara så bra och ha en sådan potential att Square Enix bestämde sig för att göra en remake av det. Istället för ett enda spel beslutade de sig dock för att göra om det till en trilogi med tre olika spel.

Det första spelet, vilket gick under namnet Final Fantasy VII Remake, släpptes till PlayStation 4 i april 2020. Det utspelar sig i den dystopiska staden Midgar, tillskillnad från originalet där det bara var den första delen av spelet som utspelade sig där.

Nu har det hur som helst blivit dags för nästa avsnitt i serien, detta i form av Final Fantasy VII Rebirth. Det förväntas släppas till PlayStation 5 vintern 2023 och kommer ta vid där föregångaren slutade. För att det ska bli en riktig framgångssaga hoppas vi på att Square Enix vidtagit åtgärder kring de överdrivet många stridssekvenser som fanns i föregångaren såväl som linjäriteten samt de repetitiva sidouppdrag som spelet fick en hel del kritik för. I så fall har det alla förutsättningar för att bli ett riktigt mästerverk!

Alan Wake 2

Under en lång period pekade det mesta på att Alan Wake 2 aldrig skulle komma förbi idéstadiet. Dess föregångare, Alan Wake, släpptes nämligen redan 2010. Eftersom detta spel blev en succé och fick ett mycket bra mottagande bland både spelare och kritiker började det tidigt ryktas om en uppföljare. Under många års tid blev det dock inget mer än så, alltså inte något mer än rena och skära rykten.

Detta har det nu dock äntligen blivit ändring på, och Alan Wake 2 är tänkt att släppas någon gång under 2023. De plattformar det kommer släppas till är PlayStation 5, Microsoft Windows och Xbox Series X/S. Det är bara att hålla tummarna för att det verkligen blir av, samt att det i så fall blir ett lika bra eller ännu bättre spel än dess föregångare!

Star Wars Jedi: Survivor

Star Wars Jedi: Fallen Order är ett action- och äventyrsspel som släpptes 2019 till PlayStation 4 och Xbox One. Spelet fick över lag mycket positiv kritik. Det har nu blivit dags för en uppföljare, detta i form av Star Wars Jedi: Survivor. Spelet är tänkt att släppas i mars till PlayStation 5, Xbox Series X/S och Windows PC.

Star Wars Jedi: Survivor är tänkt att ta vid där det första spelet slutade. Som spelare kommer du återigen att få ta på dig rollen som Cal Kestis, en ung Jedi som försöker överleva och ta sig fram i en galax som blivit fientlig och farlig.

Dead Island 2

Ytterligare en uppföljare som vi har att se fram emot under 2023 är Dead Island 2. Detta är uppföljaren till spelet Dead Island som släpptes redan 2011 och som till största del fick ett positivt mottagande från både kritiker och spelare.

Dead Island 2 är planerat att släppas i april till PlayStation 4 och 5, Windows, Xbox One samt Xbox Series X och Series S. Det rör sig om ett actionsrollspel som är det tredje i Dead Island-serien. Det äger rum flera månader efter händelserna i Dead Island och Dead Island: Riptide. Till skillnad från sina föregångare utspelar det sig inte på en ö, utan istället inne i Los Angeles, ett Los Angeles som satts i karantän på grund av det zombieutbrott som ligger till grund för hela spelseriens handling.

Wild Hearts

Wild Hearts är ännu ett så kallat monsterjägarspel, något som blivit mycket populärt på senare år. Två andra exempel på sådana spel är det omättligt populära The Witcher 3: Wild Hunt samt Capcom’s Monster Hunter-spel. Wild Hearts från Electronic Arts sägs dock vara ute efter att revolutionera hela denna genre, detta med hjälp av större monsterstrider, nya verktyg som kan användas till att tillverka fällor och i strid, samt gott om spännande platser att erövra.

Som spelare kommer du att ge dig ut på en resa över Azuma, ett fantasiland inspirerat av det feodala Japan. Azuma är alltså hem till flera monster som du kommer att ställas emot. Wild Hearts kommer att släppas i februari till PlayStation 5, Xbox Series X/S och Windows PC.

Skull and Bones

Sugen på att ge dig ut på de sju haven och prova på livet som pirat? Då är Skull and Bones från Ubisoft ett spel som det kan vara värt att prova på. Detta är ett spel som det länge har pratats om och som blivit försenat flera gånger, men nu är det äntligen tänkt att släppas i mars 2023. Det är bara att hoppas på att det inte inträffar några ytterligare förseningar, utan att det faktiskt kan släppas en gång för alla.

Skull and Bones är ett taktiskt actionspel som utspelar sig i en öppen värld ur ett tredjepersonsperspektiv. Som spelare påtar du dig rollen som piratkapten och kan välja mellan en enspelarkampanj eller att alliera dig med andra kaptener och utmana riktiga motståndare i spelets multiplayer-läge.

Med tanke på hur lång tid det tagit för Ubisoft att färdigställa Skull and Bones tror och hoppas vi på att det kommer att bli en succé. Spelet kommer att släppas till Amazon Luna, Microsoft Windows, PlayStation 5 och Xbox Series X/S. Det är med spänning som vi ser fram emot mars och ifall spelet kan leva upp till de högt ställda förväntningarna eller inte!