Även Ägarna till Facebook får sina Facebookkonton Knäckta - Mjukvara.seNu är det inte så troligt att du följer Jim Breyer, styrelsemedlem i Facebook men om du hade honom på din kompislista så skulle du i söndags fått ett meddelande från honom som säger ”Would You Like a Facebook Phone Number?”. Nu är detta visserligen en trolig framtida tjänst från Facebook så meddelandet kunde vara sant men i detta fallet är det Jim som fått sitt konto hackat och det är inte han som skickat meddelandet
När en av ägarna till Facebook får sitt konto hackat sätter det verkligen fingret på de säkerhetsproblem som Facebook brottas med. Just nu pågår en stark integritetsdebatt angående Facebook och vad Facebook gör med datan men hela den debatten är meningslös om man inte kan hålla systemet säkert. Det finns redan idag inloggningsdata till miljoner Facebookkonton på drift, till salu, redo att köpas av någon som inte vill dig väl.
Har du inte redan förstått det så flockas cyberkriminella till Facebook.  Att de sedan samlar all denna personliga data om dig gör detta säkerhetsproblem på Facebook bara större. Att säga att man kan skydda olika delar av denna datan med sådana här säkerhetsproblem med trovärdighet är svårt.
Facebook måste kamma till sig
Just nu är Facebook en pågående pr-katastrof. De får mycket hård kritik för deras nya regler kring personlig data och information, det upptäcks fulhack i deras system som gör att man kan installera Facebook appar på din sidam som hämtar info om dig utan att du vet om det. Som denna artikeln beskriver och flera andra här på Mjukvara.se finns det stora säkerhetsproblem kring Facebooks användarkonton. Facebook är idag en del av det vi kallar it-infrastruktur. Det kanske inte finns ett statligt beslut på det men många människor hämtar info från Facebook om vad som händer. Flödet som varje person har är en viktig informationskälla som människor måste kunna lite på. De tror ju att infon som kommer där är från sina vänner, vilket betyder att man inte alls är lika kritisk som vanligt. Just därför är det viktigt att dessa säkerhets problem löses.
I väntan på ett säkrare Facebook
Vill du vara säkrare på Facebook bör du tänka på detta:

  1. Använd ett unikt komplext lösenord som du inte använder någon annanstans än just Facebook.
  2. Lämna aldrig aldrig ut ditt lösenord.
  3. Se till att alla dina program såsom operativsystem, webläsare, antivirusprogram och andra program är uppdaterade till senaste versionen.
  4. Håll koll på vilken webbsida du är på. Bara för att det ser ut som Facebook betyder inte att du är på Facebook. Kolla URL-fönstret i din webbläsare. Speciellt gäller detta när websidan frågar efter ditt lösenord.
  5. Var kritisk även mot de länkar dina vänner skickar dig. Speciellt gäller detta om dina vänner tycker att du skall klicka på en länk fort, av något skäl.
  6. Se till att din säkerhetsfråga på Facebook är uppdaterad och du vet svaret. Då kan du återställa ägarskap av ditt Facebookkonto.

OBS:Har du som läser detta råkat ut för obehagligheter på Facebook, skriv gärna en kommentar och berätta. Det kan vara grundbulten till fler artiklar i ämnet Facebook och hacking.
Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här