Android användare löper idag en risk att drabbas för malware i sin telefon som är två-och-en-halv gång större än vad den var för bara ett halvår sedan. Säkerhetsföretaget Lookout har gjort en grundlig analys av totalt 700 000 applikationer och 10 miljoner mobila android enheter och kommit fram till att mellan en och en-och-en-halv miljon användare har blivit drabbade av virus under första halvan av 2011.
Android malware svarar på samtal! - Mjukvara.se
För ungefär en månad sedan hittade säkerhetsforskare en applikation som kan spela in samtal, och samla in information om telefonen utan att användaren märker det. För att sedan skicka informationen och inspelningarna till en förutbestämd server. Nu har forskarna på Trend Micro hittat en ny ännu mer sofistikerad applikation som kan svara på samtal från förutbestämda nummer, för att sedan dölja det faktum att telefonen har ett samtal igång.
Genom att dölja samtalsdisplayen och sätta telefonen på ljudlös innan samtalet inkommer till telefonen märker inte användaren att telefonen tar emot ett samtal som sedan spelas in. Forskare tror att applikationen är utvecklad för att spionera på användares samtal mellan kollegor, vänner och familj utan att denne märker det. Applikationen går under namnet ”Google++” och använder sig dessutom av den riktiga Google+ loggan. Något som ska förvirra användaren.
[ad#Google Blogg]
Förutom att applikationen kan spionera på användaren kan den även samla in SMS, samtalshistorik, och avgöra telefonens position med hjälp av GPS. Därefter skickar den informationen till en förutbestämd server som kontrolleras av applikationens skapare.
Vad ska upphovsmännen ha de inspelade samtalen till? De måste fokusera på användare vars språk de förstår. Men fortfarande, vad ska de ha en middagskonversation, vardagligt samtal eller fikasnack till? Möjligen för att utveckla nya mer precisa virus applikationer? De har större användning för applikationens övriga funktioner.
Källa 1