Aktivitetshanteraren. Denna funktion i Windows visar vad datorn arbetar med just nu. Aktivitetshanteraren visar vilka program och processer som körs i realtid och vad de kräver av din dator i form av minne och processorkraft. Om man förenklar saker och ting så är det en typ av pulsmätare för datorn. Aktivitets-hanteraren används också för att stänga av program som trilskas och se hur mycket din dator jobbar.
Du når aktivitetshanteraren genom att rycka ctrl+alt+delete och sen väljer den i mitten av nedre raden. Använder du Windows Vista kommer det upp en helt ny skärm med flera val. Du väljer ”starta aktivitetshanteraren”
Första fönstret visar vilka program (och mappar!) som är aktiva. Om allt är som det skall står det ”igång” längst till höger. Är det många program igång kan man klicka på status nedan för att lista programmen efter statusordning och då ser man direkt om något strular, det står nämligen på varje program, att det inte svarar. Då kan man tvinga programmet att avslutas genom att markera det och sen trycka ”avsluta aktivitet”. Bilden är delad medvetet eftersom det är väldigt många processer igång.

Aktivitetshanteraren: Vad och varför och lite hur. - Mjukvara.se

Här ser man istället vad datorn gör uppdelat på processer (istället för program). Att det är mycket mer här beror på att det är skrivarrutiner, att ett program kan vara många processer och liknande. Man kan också se hur mycket processorkraft olika processer drar. Det är bra om man antingen märker att datorn blir långsam, då kan man gå in och stänga av en process eller ett program här.
Aktivitetshanteraren: Vad och varför och lite hur. - Mjukvara.seHär kan man se hur mycket av nätverkskraften som används. Jag använder det oftast för att då och då se så att inget program har tagit sig in och skickar en massa saker från mig. Grafen är mycket praktisk till det.
Aktivitetshanteraren: Vad och varför och lite hur. - Mjukvara.se
Aktivitetshanteraren: Vad och varför och lite hur. - Mjukvara.se