Vad kommer hända med Cryptovalutor 2023?

Framtiden är oviss och det kanske inte alltid är lätt att förutspå vad man har att vänta sig. Vi kommer dock att ta upp grundstenarna med cryptovalutor och prata lite om vad 2023 kan föra med sig, både när det gäller själva teknologin och acceptansen på marknaden. Utöver detta kommer vi att nämna några ord rörande vilka alternativ det finns för den som är intresserad av att titta lite mer på crypto.

Vad är cryptovalutor?

Du kanske har hört om cryptovalutor? På senare års tid har denna valutaform blivit alltmer populär. Andelen personer som använder den för att betala och göra investeringar ökar i snabb takt, och under 2023 förväntas denna trend att hålla i sig.

Det är också allt fler experter som tror att cryptovalutor kommer att bli till något allt mer accepterat i framtiden, inte bara bland gemene man, utan även hos finansiella institut och regeringar runt om i världen.

En sådan acceptans skulle också sannolikt innebära att cryptovalutorna börjar regleras mer. För att regeringar ska anse att cryptovalutor är något som har framtiden för sig, är det också viktigt att de kan sätta upp rättvisa spelregler. Detta bör vidare ses som något väldigt positivt, eftersom det sannolikt kommer att leda till ett ökat förtroende för denna valutaform.

Cryptovalutans fördelar

Det är många som anser att cryptovalutor har många unika fördelar jämfört med traditionella aktiemarknader. Tekniken och dess användning är decentraliserad, vilket innebär att det inte är en specifik grupp av personer eller någon institution som kontrollerar den.

Istället används blockchain-teknologin, vilket först och främst medför en större transparens. Vidare är det många som anser att den är betydligt säkrare än andra former.

”Cryptobörser” är också igång non-stop och styrs inte av öppettider likt traditionella börser. Det innebär att det är en valutahandel som kännetecknas av en större flexibilitet. Alla har inte möjlighet att sitta och följa den vanliga börsen i realtid.

Då de traditionella börserna är igång är det många som är upptagna med sina vanliga arbetssysslor. Gemene man har ju inte börsen som huvudsyssla. Om man därför har tillgång till handelsplattformar där man kan sätta sitt eget schema, kommer fler personer att både kunna och vilja ansluta sig.

Förbättrad teknologi

En annan aspekt som är viktig att tänka på är att den teknologi som används med cryptovalutor hela tiden förbättras, vilket är fördelaktigt på flera sätt:

  • Man uppnår snabbare transaktionshastigheter
  • Det kan erbjudas lägre avgifter
  • Bättre teknik medför dessutom ett bättre integritetsskydd

Den sista punkten är antagligen den viktigaste. Om en användare är osäker på om cryptovalutor är något att satsa på, är det ofta som diskussionsämnen som säkerhet och integritet står högst upp på listan.

Folk arbetar hårt för sina pengar och det är få personer som kommer att vilja satsa på valutaformer vars relaterade teknologi inte ständigt förbättras. Ett aktivt säkerhetstänkande när det gäller finansiella medel kommer i slutändan att leda till ett större förtroende, och det är då som användarbasen brukar öka som mest.

dAppar – decentraliserade applikationer

De flesta av oss har hört talas om appar, men det finns även något som kallas för dApps, som är appar som körs på ett blockchain-nätverk. Det som främst kännetecknar dessa appar är att källkoden är öppen, vilket går i linje med den generella andemeningen när det kommer till kryptovalutor.

Dessa dAppar styrs vidare inte av någon enskild enhet, utan baseras på ett distribuerat nodsystem som lagrar och hanterar den data som överförs. Om man vill undvika censur är dessa appar därför idealiska.

De största aktörerna – Bitcoin och Etherum

Precis som är fallet bland andra valutor, finns det inom cryptovalutor vissa som är större än de andra. Bitcoin är antagligen den mest kända varianten. Den uppkom under 2009 och kan antagligen benämnas som en slags ”pionjärvaluta” inom denna gren av den finansiella sektorn.

Grundaren, eller grundarna, av Bitcoin är relativt okänd(a). Ett grundarnamn som ofta förekommer i detta sammanhang är ”Satoshi Nakamoto”, men det är inte bekräftat huruvida detta rör sig om en eller flera personer. Bitcoin-valutans uppkomst är därför lika kryptisk som cryptovalutorna själva, om inte mer.

Etherum är den andra stora crypto valutan inom industrin. Den skapades något senare, under 2015, men har snabbt vuxit i popularitet. Personen bakom Etherum är en rysk programmerare vid namn Vitalik Buterin. År 2018 hade Etherum vuxit rejält och var den andra mest populära cryptovalutan. Det var bara Bitcoin som låg före.

Andra relativt mindre cryptovalutor

På tredje plats bland de mest populära kryptovalutorna har vi Tether, som är en cryptovaluta som är knuten till den amerikanska dollarn. Detta gör att den klassificeras som en ”stablecoin”. Tethern används ofta som ett mellansteg då användarna byter från en cryptovaluta till en annan. De som handlar med cryptovalutor använder därmed ofta Tether istället för att övergå till dollarn, för att därefter köpa den andra cryptovalutan.

Sedan på fjärde plats har vi BNB som ges ut av crypto-plattformen Binance, som är känd för att vara en av de största crypto-plattformarna på nätet. Denna variant inom crypto industrin används numera för att handla med andra varor och tjänster.

USD Coin kommer in på femte plats och är knuten till dollarn precis som Tethern ovan. Den klassificeras därmed också som en stablecoin. Denna cryptovaluta anses därför av många vara mer stabil och inte lika känslig för fluktuationer inom cryptomarknaden.

En blick framåt

Det kan vara svårt att förutspå vad vi kan komma att förvänta oss av cryptovalutor i framtiden. Då denna valutaform är så populär är det förståeligt att många vill vara involverade och påverka dess framtid. Potentialen att utgöra ett säkert och stabilt alternativ till vanliga finansiella system är något som har fått många att höja på ögonbrynen och bli intresserade.

Bland de koncept som vi antagligen kan se mer utveckling av i framtiden har vi:

  • Smarta kontrakt
  • Decentraliserade börser
  • Accelerering med hjälp av kvantdatorer

Den sistnämnda punkten ligger antagligen lite längre fram i tiden än 2023. Kvantdatorerna är fortfarande under utveckling, och det kommer antagligen att ta ett tag innan de används inom cryptoindustrin. Med det sagt är det en intressant utveckling att se fram emot.