Nokia ändrar sin logo i omstrukturering

De flesta av oss har någon gång ägt en Nokia eller känt någon i vår närhet som gjort detsamma. Det finska mobilföretaget dominerade marknaden under lång tid med ikoniska modeller som 3310. Nokia hade dock svårt att hänga med i utvecklingen och blev omsprungna av en rad tillverkare inklusive Apple. Nu hoppas de dock på att kunna göra comeback och återigen öka sin försäljning och status i branschen. De kommer också göra en stor förändring i samband med detta.

Nokia presenterar sin nya logga

Nokia har länge haft en blå logga som många säkerligen känner igen. Den är klassisk men kanske inte så modern. Därför valde Nokia under Mobile World Congress att presentera en ny och uppdaterad logga. Den nya varianten är betydligt mer modern än sin föregångare som de haft under flera decennier.

Den nya loggan står inte bara för en ny design utan också för den nya riktning som Nokia nu kommer gå i. Företaget kommer inte längre vara fokusera på smartphones utan istället vara ett mer tekniskt företag. Exakt vad detta innebär är ännu inte helt klart.

Det här vet vi om Nokias nya planer

Det är vida känt att Nokia försöker expandera på flera fronter. De är fortfarande inriktade på Android-telefoner men de vill också komma fram till flera andra lösningar. Företaget har bland annat investera i en rad tekniska lösningar som de försöker sälja till företag.

Nokia står inte bara för nya produkter utan de kommer också att flytta hela sin produktion till Europa. Det här är en del av en långvarig strategi som de planerat sedan flera år tillbaka. Som det ser ut nu kommer produktionen köras från Europa senare under året. När detta blir verklighet kommer Nokia vara den första mobilprodcuenten som tillverkar sina produkter i Europa.

Nokia ser sig själva som en överlevare

Det som kännetecknar Nokia som företag är att de är en överlevare. Företaget har under åren tagit många hårda smällar men de är fortfarande aktiva med stora planer för framtiden. Nokia ägs idag av ett företag som heter HMD Global. Det är ett företag som främst är kända för sin mjukvara. De valde att ta över Nokia och deras mobiltillverkning eftersom de också vill slå sig in på den banan. Det verkar av allt att döma bli en stor succé.

Nokia har verkligen inte haft det lätt, speciellt inte när de var ägda av Microsoft. Just då var det många som trodde att företaget skulle gå i konkurs och försvinna för alltid. HMD Global såg dock till att de överlevde och har nu otroligt höga ambitioner för företaget. De är inte bara intresserade av att göra riktigt bra smartphones utan vill också skapa annars utrustning inom 5G. Det faktum att de har sin produktion i Europa är det bra försäljningsargument.

Flytt från Asien till Europa

De flesta stora företag har valt att ha sin produktion i Asien eftersom produktionskostnaderna är betydligt lägre än i Europa. Det är något som ofta nämns i politiska debatter och framförallt när klimatet kommer på tal. De långa transporterna har setts som något negativt och många vill ändra på detta. Dock är det inte så lätt som man kan tro att flytta hela sin produktion till Europa. Här finns nämligen inte den kapacitet och teknik som krävs för att producera så många moderna produkter. Det är också något som HMD Global nu kommer ändra på när de flyttar hela sin produktion.

Nokia kommer börja att producera 5G-produkter i slutet av tredje kvartalet av 2023. Målet är att slutligen flytta hela produktionen från Asien till Europa. Det är inte bara viktigt för miljön utan också för många företag som ställer väldigt höga krav på säkerheten. Köparna kan alltså få närproducerade telefoner som håller mycket hög kvalitet.

Så gör Nokia för att lyckas med flytten

Nokia har själva sagt att de samarbetar med både offentlig och privat sektor för att kunna flytta produktionen på ett säkert sätt. EU har länge uppmuntrat företag att etablera sig i Europa då det finns en hög efterfrågan på tekniska lösningar. Det är inte vida känt som HMD Global kommer få några skattelättningar i samband med flytten men det är inte helt omöjligt.

Just nu är det inte heller känt exakt vilka enheter de kommer tillverka och hur produktionen kommer se ut. Det kommer förmodligen komma ut mer information om det längre fram under året. Vi vet inte heller om priserna kommer påverkas av flytten. Idag ligger de flesta Nokiatelefoner i den lägre prisklassen. Det finns alltså risk att det kommer att ändras. Vi vet inte heller om fler företag kommer följa efter och flytta sin produktion till Europa.

Vad vill Nokia säga med sin nya logga?

När Nokia presenterade sin nya logga sa de själva att de inte längre vill bli så starkt förknippade med mobiltelefoner. Även om de fortfarande tillverkar telefoner är det inte vad som gör Nokia så framgångsrika idag. De är först och främst leverantörer av trådlös utrustning och annan nätverksutrustning. Nokia har också fått oväntad draghjälp eftersom många europeiska företag har infört restriktioner mot deras kinesiska rival Huawei.

Nokia vill också mena att de visar allvar med sin nya företagsriktning. De har även satt upp en ny skylt på din stora byggnad i den finska staden Tampere. Denna lokalen är väldigt stor och har varit värd för flera events. Om du har vägarna förbi kan du alltså se den nya logotypen som sitter på väggen.

HMD Global och Nokia har ett 10-årigt avtal

Varken HMD Global eller Nokia har avslöjat vart den nya europeiska fabriken kommer ligga någonstans. Vi vet dock att de har ett 10-årigt avtal vilket undertecknades 2016. Finska HMD är nu det enda företaget som får göra smartphones och telefoner under Nokias licens. HMD har i nuläget använt fabriken i Taiwan för att producera alla telefoner och surfplattor. Det har varit ett sätt för dem att kunna konkurrera med andra tillverkare i branschen.

Några av de senaste modellerna som Nokia har lanserat är Nokia G22 och Nokia C22. Det som alltid har kännetecknat Nokia och deras telefoner är att de har väldigt lång batteritid. Dessa nya telefoner har ett batteri som håller i tre dagar. Det är också en av de stora anledningarna till att de har varit så omtyckta av kunderna och fortfarande är det idag. Vi ska komma ihåg att Nokia har mycket trogna kunder som stöttar dem i vått och torrt.

Så här känner du igen Nokias telefoner

I samband med Nokias flytt lär många återigen återupptäcka deras telefoner. De har alltid varit kända för sina pålitliga och hållbara telefoner i snygg och klassisk design. Deras nya modeller har fortfarande de karakteristiska knapparna som många tillverkare idag har slopat helt och hållet. Det är något som gör att du verkligen känner igen en Nokiatelefon direkt när du ser den.

Denna design är fortfarande populär hos de som föredrar klassiska telefoner och inte gillar konceptet med smartphones. Nokia har idag något för alla. Oavsett om du bara vill ha en simpel telefon att ringa med eller en telefon med både kamera och musikspelare kan du hitta något som passar. Om du vill ha en stöttålig telefon som du inte behöver vara så rädd om finns det inget bättre alternativ än Nokia.

Några Nokiatelefoner att hålla ögonen på

Om du är på jakt efter en ny telefon kanske en Nokia kan vara ett bra alternativ. Du kan till exempel välja en Nokia 5310 som har plats för dubbla SIM-kort. Detta är en snygg och kompakt telefon som också ser riktigt trendig ut. Skärmen är lite böjd och har två stycken högtalare på framsidan. Det är perfekt för dig som gärna lyssnar på musik. Den största fördelen är dock den långa batteritiden. Du kan faktiskt vara uppkopplad i hela 22 dagar. Dock beror det också på vad du gör på telefonen. Om du spelar spel eller använder andra tjänster som drar mycket batteri kommer du behöva ladda din telefon mycket oftare.

Nostalgi med Nokia 3310

Tillhör du en av dem som hade en Nokia 3310 när du var ung? Du kan fortfarande skaffa dig en modernare version av denna klassiker. Den har fortfarande samma klassiska design men en rad moderna funktioner. Det är alltså perfekt om du vill ha en hållbar och prisvärd telefon. Den moderna varianten har en stor skärm och möjligheten att sätta i dubbla SIM-kort. Denna telefon håller även om du tappar den i golvet ett par gånger eftersom den har ett så hårt skal. Precis som förr i tiden. Därför är det en väldigt bra telefon för barn eller den som vill ha en hållbar jobbtelefon.

Kommer Nokia återigen bli ett företag att räkna med?

Åsikterna går isär om Nokia någonsin kommer bli en lika stor kraft som de var förr i tiden. Vissa säger att HMD Global är precis det ledarskap som behövs för att få de tillbaka till toppen. Nokia har en väldigt stor fanskara som stöttar dem i vårt och torrt. Det är en väldigt bra bas att stå på när de ska lansera nya produkter. Det råder dock otroligt stor konkurrens i branschen och det finns mängder med företag som tillverkar smartphones.

Andra röster är mer negativa och säger att Nokia har väntat allt för länge med att göra comeback. Många säger också att Nokia ännu inte lanserat en telefon med en riktig WOW-faktor. Nokia är inte heller ett märke som många tänker på när de tänker på smartphones. De tänker bara tillbaka på deras gamla modeller och att de misslyckades när Apple lanserade sin första iPhone. Det brukar vara väldigt svårt att tvätta bort en sådan stämpel även om de gör ett tappert försök.

Därför tappade Nokia till Apple

Visste du att år 2007 var nära hälften av alla telefoner som såldes en Nokiatelefon. De var alltså helt dominerande på marknaden. 2007 var också samma år som Steve Jobs och Apple presenterade sin första smartphone, alltså iPhone. Den hade inga fysiska knappar och du kunde ladda ner vilka appar du ville. I samma veva så började Google samarbeta med andra tillverkare och lanserade sitt system Android.

När detta skedde hade Nokia tyvärr inte mycket att sätta emot. De kunde inte bara bygga ett helt nytt system som Google gjorde med Android. De ville inte heller överge sitt nuvarande koncept eftersom de var så dominerande. Nu återstår det alltså att se om Nokia kan göra den comeback som många hoppas på.

Kommer Nokia att lansera ett nytt flaggskepp?

Många tror att Nokia återigen skulle bli en kraft att räkna med om de lanserade ett nytt flaggskepp. Ett flaggskepp är alltså en smartphone som brukar kosta runt 10 000 kronor och har alla funktioner du kan tänka dig. HMD Global har dock gått ut och sagt att det inte är något som är aktuellt för dagen. HMD Global säger att bara för att de lanserar en ny flaggskeppstelefon så är det inte säkert att deras kunder vill köpa den. Det är alltså en för riskfyllda investering i nuläget.

Många smartphonetillverkare försöker utmana Apple och Samsung genom att lansera egna flaggskepp men Nokia är alltså inte redo att ta det steget. Det var något som de själva meddelade i Barcelona när det var dags för den årliga mobilkongressen. Nokia kommer istället att satsa på hållbara budgettelefoner som kan tilltala den stora massan. Det tyder på att Nokia är medvetna om sin kundbas och vill göra telefoner som tilltalar dem.

Följ uppdateringar om den nya fabriken

Det är alltså ännu inte klart vart Nokia kommer ha sin nya fabrik. En del gissar på Finland där de redan har en del mindre center. Det kan också bli i något helt annat land. Vi väntar med spänning på att Nokia ska uppdatera oss om sina planer och när de kan påbörja produktion i Europa. Den nya loggan är det första steget för en ny era. Nokia vill alltså inte längre bli förknippade med sina telefoner utan med sin övriga tillverkning. Det ska bli spännande att följa detta och se om de återigen kan bli ett företag att räkna med.