I jakten på drömjobbet – så kommer du steget före dina konkurrenter!

Du har tagit examen från universitetet eller gymnasiet och är redo att ta dig ut på arbetsmarknaden. Grattis! Men innan du börjar skicka ut CV:n till höger och vänster finns det några saker du bör veta om konkurrensen där ute.

Först och främst är det viktigt att förstå att det idag råder en extrem konkurrens på arbetsmarknaden. Med så många kvalificerade kandidater som tävlar om tjänsterna kan det vara svårt att sticka ut från mängden. Därför är det viktigt att börja ditt jobbsökande på rätt sätt. Här är några tips på hur du kan få ett försprång på arbetsmarknaden!

  1. Börja nätverka tidigt. 

Vänta inte tills du behöver ett jobb för att börja nätverka. Få kontakt med personer i       din bransch och börja bygga upp ett kontaktnät. Ju fler människor du känner, desto större är dina chanser att få ett jobb.

De sociala nätverken kan också hjälpa dig när du söker jobb. Var bara uppmärksam på att publicera saker på din profil som en eventuell arbetsgivare skulle gilla. Religion och politik är två ämnen du definitivt bör undvika. Det är bättre att du delar tips om kurser och personlig utveckling istället för artiklar om fem sätt att bota en baksmälla.

  1. Skaffa dig erfarenhet. 

Om du kan, försök att skaffa dig lite erfarenhet inom det område du är intresserad av innan du börjar söka jobb. Det spelar ingen roll om det är ett sommarjobb hos en släkting, det är ändå en arbetslivserfarenhet. Det ger dig ett försprång gentemot andra kandidater som inte har någon erfarenhet.

  1. Gillar du databranschen?

IT-branschen är en sektor som hela tiden förändras. Oavsett om du är programmerare, systemutvecklare, community manager, marknadsförare eller liknande, är det viktigt att du hela tiden är insatt i vad som händer och sker. Nya mjukvaror och program som eventuella arbetsgivare kan tänkas använda. Du kommer att ha ett stort plus i kanten om du redan vet hur deras system ska användas. 

Se till att den utrustning du har hemma att arbeta med är aktuell. Tekniken går som bekant framåt med stormsteg, och du måste hålla dig au jour. Om finanserna inte tillåter det, undersök vad du kan hitta bättre begagnat. Önska dig pengar i julklapp eller ta ett sms-lån med direkt utbetalning. Se det som en investering i din framtid.

  1. Håll dig uppdaterad. 

Håll dina färdigheter och kunskaper uppdaterade genom att gå kurser, delta i konferenser och läsa branschtidningar. Detta gör dig mer attraktiv för potentiella