Donald Trumps galnaste tweets

Donald Trump är ett känt namn, och mest känd är han nog som USA:s före detta president. Genom åren har han också gjort sig känd med sina oväntade och upprörande inlägg på det sociala mediet Twitter. Donald Trumps inlägg har varit ett hett diskussionsämne ända sedan han började använda Twitter år 2009. Vissa inlägg är humoristiska medan andra inlägg visar på hans stridslystna ledarstil som bland annat innebär att han förolämpar personer som han inte håller med, skryter om sina egna prestationer och hotar dem som motsätter sig honom. Låt oss se närmare på några av Donald Trumps galnaste inlägg på Twitter.

Donald Trump och relationen med Twitter

Donald Trump började använda Twitter redan 2009 och skrev då inlägg vars syfte var att göra reklam för sin då nyskrivna bok. Några år senare började han använda Twitter alltmer flitigt och delade då även med sig av sina tankar och åsikter. Trumps inlägg har skapat rubriker över hela världen, där han bland annat påstås sprida ”falska nyheter” och göra aggressiva uttalanden om världsledare. Många anser att Trumps inlägg på Twitter är humoristiska eller kontroversiella, medan andra anser att de visar på en aggressiv ledarstil. Donald Trump har genom sina inlägg blivit känd för att förolämpa personer som han inte håller med, skryta om sina egna prestationer och till och med hota dem som motsätter sig honom.

Covfefe – ett inlägg som blev namn på en häst

Ett inlägg som skapade både förvirring och popularitet hos människor var den ökända ”Covfefe”-tweeten, som publicerades av Donald Trump på Twitter i maj 2017. I inlägget så skrev Trump: ”Trots den ständigt negativa pressen covfefe.” Det var ett ofärdigt inlägg som skapade stor förvirring hos folk, men också mycket glädje och kreativitet. Folk började hitta på sina egna betydelser för det påhittade ordet. Senare samma dag kom ytterligare ett inlägg från Trump där han frågade om någon kunde lista ut betydelsen av ordet ”covfefe”. Ordet blev populärt och började användas i både memes, som text på diverse produkter och som namn på en kapplöpningshäst.

Trump twittrar om andra världsledare

Ett vanligt förekommande tema i Donald Trumps inlägg på Twitter är att han förolämpar och sprider falsk information om andra världsledare. Redan år 2012 spred Trump rykten om Barack Obama och vart han var född, något som resulterade i en massiv politisk rörelse. Trots att Obamas fulla födelsebevis blivit offentlig handling 2011, så spred Donald Trump rykten om att Obamas födelsebevis var förfalskat. Trump menade att Obama inte alls var född i USA som påståtts, utan att han egentligen var född i Kenya.

Sex år senare, år 2018, skrev Donald Trump ett argt inlägg som var riktat till Irans president Rouhani. I inlägget skrev Trump att om Rouhani någonsin skulle hota USA så skulle Iran ”drabbas av konsekvenser som få i historien har drabbats av tidigare”. Det var ett inlägg som väckte stor upprördhet hos allmänheten och som kritiserades då det upplevdes som ett aggressivt hot mot Iran. Samma år spred sig en rysning genom världen efter att Donald Trump även hotat Nordkoreas ledare Kim Jong Un genom ett inlägg där han skrev om sin ”större och mer kraftfulla kärnvapenknapp”. Inlägget var ett svar på Kim Jong Uns nyårstal som handlade om Nordkoreas kärnvapenkapacitet.

Donald Trump använder Twitter för att uttrycka sina åsikter

Donald Trumps inlägg på Twitter handlar inte bara om att attackera andra världsledare. Han använder också Twitter för att uttrycka sina åsikter om kontroversiella ämnen som invandring och ekonomi. Ett exempel på detta är när Donald Trump skrev ett inlägg om att folk borde se ett specifikt reportage för att se ”hur dålig invandringen är”. Detta inlägg väckte snabbt upprördhet hos allmänheten, och Trump blev kritiserad för sin formulering. Under 2018 väckte Trump återigen ilska hos allmänheten då han kallade Afrika och Haiti för ”skithålsländer”. Återigen väckte inlägget snabbt kritik och människor fördömde Trumps språkbruk.

Ett stabilt geni

Det är dock inte alltid som Donald Trump attackerar andra människor i sina inlägg på Twitter. Han har nämligen också skrivit inlägg om sin egen framgång och mentala hälsa. I december 2018 lade Trump upp ett inlägg på Twitter där han beskrev sig självt som ett ”stabilt geni”. Han menade även att hans bästa egenskaper är hans ”mentala hälsa” och det faktum att han är ”väldigt smart”. I inlägget så skrev han även att dessa egenskaper är det som lett honom från att vara en väldigt framgångsrik affärsman till att bli en TV-stjärna, och senare även bli president. I inlägget lägger han även betoning på att han, tack vare dessa egenskaper, lyckades bli president redan på första försöket.

Donald Trump uppmuntrar anhängare

Donald Trumps inlägg kan påverka och inspirera många av hans anhängare, men de kan också vara splittrande och farliga. Få har nog missat stormningen av USAs Kapitolium i januari 2021, något som anses ha uppmuntrats av ett av Donald Trumps inlägg på Twitter. I inlägget så uppmanade han sina anhängare till att protestera, genom att skriva: ”Stor protest i DC den 6 januari. Kom dit, det kommer gå vilt till.” Inlägget sågs av många som en uppmaning till motstånd mot kongressen som senare samma dag skulle utse Joe Bidens seger i USAs presidentval.

År 2020, mitt under pandemin av COVID-19, så publicerade Donald Trump flera inlägg där han uttryckte sitt stöd för de demonstrationer och protester som ägde rum i USA:s delstater Virginia, Michigan och Minnesota. Protesterna var i stort sett fredliga och handlade om att demonstrera mot nedstängningen av samhället under pandemin. För att uttrycka sitt stöd för dessa protester så publicerade Donald Trump flera inlägg där han uppmanade människor att ”befria” sin delstat. Inläggen orsakade uppståndelse och kritiserades av många för att bland annat bryta mot riktlinjerna för social distansering.

Donald Trumps inlägg på Twitter har ofta varit kontroversiella, men en sak är säker och det är att de väcker uppmärksamhet. Oavsett om man tycker att de är underhållande eller upprörande så har Donald Trump gjort det tydligt att han använder sina plattformar och sociala medier för att uttrycka sina tankar och åsikter.