Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

10 februari, 2009

Kom igång med släktträd på nätet med MyHeritage

Filed under: Släktforskning på nätet — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 12:12

Vill du visalisera ditt familj och släkt på nätet? Se alla relationerna i en karta som sträcker sig över generationerna. MyHeritage hjälper dig med detta. MyHeritage är ett Isrealiskt företag med över +300 Miljoner profiler inlagda av nästan 30 Miljoner användare. Sannolikheten för att delar av din släkt redan finns där, mappade i ett träd, är ganska hög. Denna artikel hjälper dig att komma igång med Myheritage och engagera din familj i att visualisera ert släkträd. Att använda Myheritage är nämligen något man lättast och roligaste gör tillsammans. Tjänsten är på Svenska.

Gå till MyMheritage och skriv in namn, emailadress,när du är född och vilket land du lever i. Myheritage vill veta namnet på din far och mor också. Datan som skall fyllas i befinner sig inom den röda rutan på bilden nedan. Klicka därefter ”Gå”

Nu är ni med i MyHeritage. Svårare än så är det inte. När ni nu kommer in så kommer ni rakt in till ert ”släktträd” Skulle ni inte av någon anledning komma direkt dit så klicka  ”släkträd” uppe till vänster. På detta släkträd finns du och dina föräldrar inlagda. Det är nu upp till dig att fortsätta bygga ditt släkträd.

För att fortsätta bygga ditt släkträd gör du såhär:

På din och dina föräldrars profil finns det ett stort plustecken. Klicka på det. Då kommer det att se ut såhär:

Detta är en meny där du kan välja att lägga till nära släktingar eller informatation om dig själv. Du kan ladda upp bilder på dig själv, skriva i födelsedata om dig själv. Såhär ser det ut när jag klickar på ”lägg till syster”. Där fyller jag i min systers namn, när hon är född. jag kan även ange en emailadress och då får min syster ett mail som bjuder in henne att fortsätta bygga släkträdet.

Nu är du igång och bygger ditt släkträd. Som ni märker är det lätt att göra detta till en social aktivitet. Dina släktingar får ju en inbjudan efter han som du lägger upp dem.

Såhär ser min början ut på mitt släktträd. Detta släktträd kommer ni se utvecklas här på bloggen. jag har lagt dit några av mina familjemedlemar och ringt min mamma och bett henne engagera sig. Hon gillar inte datorer så man måste locka henne med grejor som släktforskning för att hon skall sätta sig framför datorn. Jag har även bett henne skicka en del kort på mina släktingar som jag skall scanna och lägga upp. Det är jag längst ned på bilden, med en bild på min profil. De profiler som har ett svart sorgband är mina mor och farföräldrar. Min mormor var oäkting och levde ett hårt liv. Mer om henne senare.

MyHeritage är gratis. Det kostar inget att komma igång och du kan lätt skapa ett gratis släkträd. Gratisabonnemanget har dock vissa begränsningar. Du kan enbart ha 500 personer i ditt släktträd(ganska lite om du går tillbaka en generation eller två). MyHeritage låter dig se reklam och du kan bara ladda upp ett begränsat antal bilder.

Väljer du att betala för ditt släkträd på Myheritage finns det två premiumnivåer. En som kostar ca 40 sek i månaden och en som kostar ca 80 sek i månaden. Det som skiljer gratistjänsten och premiumtjänsterna är att begränsningarna är färre. Börjar du engagera dig i detta och dit släkträd växer och mer bilder laddas upp. Då kommer du behöva köpa premiumtjänsterna. Det är inte så svårt att nå 500 personer om man går två generationer tillbaka i tiden. Betalar gör du med betal eller kreditkort

Vad kan du mer göra på MyHeritage?

När du är inloggad kan du klicka ”hem” längst uppe till vänster. Då kommer du till ”din egna sida” på MyHeritage. Använder du Facebook känner du igen hur det fungerar. Det är ett ”flöde” av händelser som sker i ditt släktträd. När dina släktingar laddar upp bilder, uppdaterar olika profiler, lägger till släktingar. Då uppdateras du här så du enkelt kan se vad som händer. Du kan  också enkelt addera tex länkar, om det skrivs något om dig tex på nätet. Då kan du lägga upp en länk där, så ser hela din famlj på MyHeritage det.

Min favorit är att MyHeritage håller reda på födelsedagarna på alla i ditt släktträd. Jag har alltid haft svårt för det och det kommer hjälpa mig.

Om ni inte redan är medlemmar tycker jag ni skall gå dit och testa. Jag kommer skriva mycket mer om MyHeritage de kommande veckorna. Jag har som sagt bjudit in min mamma i detta och det skall bli intressant att se vad som händer. Jag kommer också skriva artiklar om de coola features som MyHeritage har så lägg till Mjukvara.se i din rss-läsare så du inte missar något om MyHeritage och släktforskning här på Mjukvara.se. Skulle ni mot all förmodan heta Rudolf i efternamn får ni söka upp mig och para våra släkträd 🙂

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Relaterade blogposter:

Lär dig släktforskning på nätet!

No related posts.


 

27 Comments »

 1. Måste testa detta! Tack för tipset, och tack för geléhjärtanen, det blir mumsigt ikväll… *L*

  Comment by Mia

 2. Det där har jag tänkt på länge men inte riktigt vetat var jag ska börja. Superduper tips. tackar/leila

  Comment by leila

 3. Mia:
  Du har redan fått dem? Gott mos 😉

  Comment by Christian Rudolf

 4. Ja, jättebra tips med släktträdet! Åbergs (mitt släktnamn) är redan igång! Kul!

  Comment by Maria på MIKU

 5. Hej igen C och tack för tipset, idag fick vi en matchning för första gången, min mormor är den gemensamma länken. På den andrs sida fanns en jättefint foto från nästan hundra år sen med mormor som lite mitt i. 🙂

  Vänlig hälsning från en som aldrig tänkt att släktforska 🙂

  Comment by Maria på MIKU

 6. *ler*

  Kul att jag kunde inspirera dig till denna upplevelsen. Själv håller jag på att lära min morsa detta. Inte helt lätt uppdrag kan jag säga!

  Comment by Christian Rudolf

 7. Jag har börjat släktforks och har MyHeritages Family Tree Builder MEN ALLA UPPGIFTER ÄR INNELÅSTA JAG KAN INTE ÖPPNA SLÄKTTRÄDET PÅ HELA DAGEN. jAG ÄR JÄTTEBESVIKEN PÅ DETTA OCH MÅSTE NU BÖRJA OM FRÅN BÖRJAN OCH LETA RÄTT PÅ ETT NYTT SYSTEM!!!!!!!!!!!!!!!!! 4 MÅNADERS JOBB ÄR BORTA

  Comment by Gerthrud F Rosenius —

 8. DESSUTOM KOMMER UTSKRIFTERNA PÅ ENGELSKA OCH DET SER JÄTTETOKIGT UT MED BLANDAT SVENSKA OCH ENGELSKA

  Comment by Gerthrud F Rosenius —

 9. Gertrud

  Jag är osäker på vad du menar med iinlåsta? Kommer du inte åt ditt konto?

  Vilka utskrifter menar du? Skärmdumpar på trädet?

  Comment by Christian Rudolf

 10. Jag menar Bokrapporten är delvis på Engelska. Det är verkligen skräp och borde ändras. Jag kom inte in i programmet på hela dygnet i går och det skrämde så gott som livet ur mig.

  Kan du se till eller framföra min kritik till vederbörande ansvarig så att det blir ändring?

  Fråga 2, kan jag ha fler än 500 namn inlagda i programmet om jag inte uppdaterar hemsidan utan att uppgradera?

  Hälsningar

  Gerthrud F Rosenius

  ——-Originalmeddelande——-

  Comment by Gerthrud F Rosenius —

 11. My heritages släktträd är himla snyggt och väldigt enkelt att använda. Fast det visade sig snart att det inte är helt gratis om man verkligen ska bygga ut sitt träd. Vill du lägga in fler än 150 personer ( det kommer man snart upp i…) så måste man punga ut med en nätt liten slant. Jag trodde det var helt gratis hela vägen och känner mig faktiskt lite lurad efter allt arbete jag lagt ner.

  Comment by Heidi Svahn

 12. Rättelse till mitt eget inlägg: 250 personer ska det vara men det är för lite iallafall.

  Comment by Heidi Svahn

 13. Heidi!

  Summan är ganska ringa. Den ena nivån är 40 sek den andra 80 sek. Säg att du använder Myheritage 10 timmar i månaden, det skulle då innebära ca 4 sek i timmen. Vilka andra nöjen i Sverige är så billiga. En aftonbladet kostar ca 11 sek och den tar mindre än en timme att läsa. En öl kostar 50 sek och den varar knappast en timme.

  Jag tror oavsett vad du jämför med i vårt samhälle så är det billigt!

  Comment by Christian Rudolf —

 14. Efter att min hårddisk rasat o jag inskaffat en ny kommer jag inte åt att kunna bygga eller ändra i mitt släktträd. Family tree builder hittar inte någon fil som passar. Någon som vet hur jag ska göra. Vill inte börja om på ny kula igen. Tack på förhand
  AnnaStina

  Comment by Anna Stina Bäckström —

 15. ps/Så här skulle nog webbplatsen vara/ds

  Comment by Anna Stina Bäckström

 16. Anna Stina Bäckström

  Jag är lite osäker på vad du menar?

  Comment by Christian Rudolf

 17. Hej, kul att du svarade så snabbt. Får se om jag kan förklara lite bättre:

  Jag har skapat ett släktträd på MyHeritage. Nu sen jag bytt hårddisk så kan jag inte komma åt att bygga vidare eller över huvud taget hitta mitt träd via Family Tree Builder (som jag laddat ner igen). Jag kan titta på mitt ”träd” på ”hemsidan” men inte styra det någonstans ifrån. Hur gör jag?
  MVH Anna Stina

  Comment by Anna Stina Bäckström

 18. Christian

  Håller inte helt med om att priset 40/80 kr per månad är lågt för alla. Om man aktivt jobbar med forskningen under en tid så blir det förstås inte så mycket per timme och kanske är värt det. Men om man som många släktforskare använder tjänsten för att långtidslagra sitt data så blir det mycket pengar. De flesta släktforskare jobbar också under många år med flera perioder av låg aktivitet.

  Själv använder jag också MyHeritage (gratisversionen), men bara i begränsad omfattning för att publicera ett *litet* urval av mitt släktträd och på det sättet exponera det för att kunna komma i kontakt med andra.

  Mitt fullständiga släktmaterial finns publicerat på annat ställe, http://www.sanderfamily.org/gw/sander, och med originalversionen på min egen lokala dator. Jag ser också till att allt material finns i rent textformat, strukturerat för maskinell tolkning och för att i en framtid kunna byta släktprogram och då kunna verifiera att jag verkligen får med mig all information. Gedcom är ett format som kan användas, men se upp med att olika program både har egna tillägg och inte supportar alla delar av formatet.

  Comment by Mats-Olof Sander

 19. Mats-Olof

  Tack för att du delar med dig av hur du gör. Jag visste tex inte att MyHeritage var så socialt!

  Men jag finner det fortfarande inte dyrt. 40 sek i månaden är vad en mellanöl kostar på en normal svensk pub. Visst det blir pengar av det över en livstid, men det blir en öl i månaden också. man kan tex jämföra med en backuptjänst(som visserligen är bredare) så kostar den ändå 400-600 per år.

  Använder man många olika betaltjänster för släktforskning. ja då kan pengarna rulla iväg. Jag är dock säker på att man gör det!

  Comment by Christian Rudolf

 20. ”There are 4,509 Smart Matches for the sander-jvs family tree”

  Såvitt jag kan bedöma så ger funktionen Smart Matches totalt oanvändbara matchningar. De som jag har tittat på, och det är hundratals, är inte närmare matchade än möjligen för- och efternamn. Ingen hänsyn verkar tas till ort eller årtal.

  Är det någon annan som faktiskt får ut något vettigt av funktionen?

  Ja, jag har mailat MyHeritage och dom har bekräftat att problemet finns. Har påmint idag igen. Min första felrapport skicades för över nio månader sedan.

  Comment by Mats-Olof Sander

 21. Mats-Olof

  Nu har även jag mailat dem!

  Comment by Christian Rudolf

 22. Jag vill rekommendera att göra som Mats-Olof Sander i inlägg 18, att lägga ut ett urval personer som ”lockbete”, men att ha sin fullständiga forskning på sitt eget hemsideskonto.

  Det finns många släktforskarprogram att välja bland för de som inte kan eller vill bygga en egen hemsida. Man ska *aldrig* lita på att online-tjänster finns kvar för evigt. Tänk att kanske ha lagt ned åratal av forskningstimmar med de kostnader som följer, om sidan sen läggs ner.

  Comment by Tez —

 23. Tez

  Är anledningen till att man skall ha ett lockbete ute eller bara att det finns en risk att företaget man använder försvinner är det av ngt annat skäl, tex säkerhet?

  Comment by Christian Rudolf

 24. Nu har jag snart 2.500 namn i mitt släktträd och vill säkra mina uppgifter om härdisken förstörs. kan jag spara ner hela programmet på ett USB minne?

  eller hur ska man göra för alla uppgifter kommer ju inte med på hemsidan vad jag kan se.

  Comment by Gerthrud F Rosenius —

 25. Gertrud:

  Myheritage sparar datan åt dig på deras servrar och du kan inte ladda ned den datan till en usb minne, vad jag vet!

  Comment by Christian Rudolf

 26. ”Jag vill rekommendera att göra som Mats-Olof Sander i inlägg 18, att lägga ut ett urval personer som ”lockbete”, men att ha sin fullständiga forskning på sitt eget hemsideskonto.

  Det finns många släktforskarprogram att välja bland för de som inte kan eller vill bygga en egen hemsida. Man ska *aldrig* lita på att online-tjänster finns kvar för evigt. Tänk att kanske ha lagt ned åratal av forskningstimmar med de kostnader som följer, om sidan sen läggs ner.

  Kommentar by Tez — ”

  Vad för program rekommenderar du att jag ska köpa? Har mitt skläktträd på Myheriage nu men har alla uppgifter sparade i pappersform här hemma.
  Tack på förhand för hjälpen.

  Kerstin

  Comment by Kerstin G Roskvist —

 27. Jag förstår inte mycket av my heritage! Jag började för flera år sedan och i början gick det bra. Jag letade fram hur mycket som helst. Köpte ett abonnemang. Under det senaste året har jag inte släktforskat men blev sugen på att börja igen. Öppnade mitt program men fick bara uppmaningen att förnya mitt abonnemang så jag gjorde det för fem dagar sedan. Jag har hur många matchningar som helst men jag vet inte var dom hör hemma eller hur jag ska bära mig åt för att få fram var kopplingarna finns. Fortfarande får jag uppmaningar om att min släkplats inte är betald. Om jag har flera släkter i olika träd, måste jag betala för vart och ett? Någon i närheten av Lund som kan ge mig undervisning?

  Comment by Åsa Frost

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment