Sjuan kortspel

Sjuan kortspel

Sjuan, även känt som ”Fan Tan” är ett populärt kortspel – framför allt i Sverige. Målet är att bli av med alla sina kort genom att spela dem i stigande och fallande ordning med sjuorna som startkort. Spelet kräver som de flesta kortspel både tur och strategi, men med lite mer vikt åt tur. Det gör det enkelt för alla åldrar att ta del av.

Spelregler för Sjuan

Sjuan spelas med en standard 52-korts kortlek. Varje spelare får lika många kort och spelet börjar med att spelarna spelar ut sina kort i stigande eller fallande ordning från sjuorna. De första korten man kan lägga är alltså en sjua, och därefter en sexa eller en åtta ovanför eller nedanför. Målet är att placera alla kort i sekvens från ess till kung i varje färg. Spelet fortsätter tills en spelare har blivit av med alla sina kort.

Spelets gång – steg för steg

Spelet börjar med att varje spelare får lika många kort. Spelaren med hjärter sju startar spelet genom att placera detta kort på bordet. Därefter måste spelarna turas om att lägga kort i stigande eller fallande ordning från de spelade sjuorna. Om en spelare inte kan lägga ett kort, måste de säga ”pass”.

Korten delas ut

Kortlekens 52 kort delas ut så jämnt som möjligt bland spelarna. Om korten inte går jämnt ut kan de resterande korten läggas åt sidan och inte användas i spelet. Varje spelare bör ha lika många kort för att spelet ska vara rättvist som möjligt.

Spelets början

Den spelare som har hjärter sju börjar spelet genom att lägga detta kort på bordet. Nästa spelare kan lägga antingen hjärter sex eller hjärter åtta, eller en annan sjua bredvid den första (och startar på så vis en ny “rad”). Om man inte kan spela måste spelaren säga ”pass” och turen går över till nästa.

Regler för att lägga kort

Spelarna måste följa både färg och turordning på stegen när de lägger sina kort. Om en spelare inte kan lägga något kort måste de säga ”pass” och får inte bli av med ett kort. Kort kan endast läggas ut om de följer den redan etablerade sekvensen på bordet. Om man själv sitter på en sjua kan det vara bra att hålla på den för att försvåra för sina motståndare att få ut sina kort.

Specialkort

Sjuorna är speciella eftersom de är startpunkterna för varje färg. Att strategiskt hålla på kort kan vara en del av spelet. Ess och kungar är på så vis minst viktiga eftersom de är ändpunkterna i sekvenserna. I vissa varianter kan jokrar användas som flygande kort, det vill säga vilket kort som helst, vilket kan lägga till en extra nivå av strategi till spelet.

Poängräkning – hur funkar det?

I vissa varianter av Sjuan används poängräkning där spelare får poäng baserat på de kort de har kvar på handen när en spelare blir av med alla sina kort. Den med lägst poäng vinner. Poängen räknas baserat på kortens värde, där ess är värt 1 poäng, nummerkort är värda sitt numeriska värde, och klädda kort är värda 10 poäng vardera.

Spelets mål

Målet med Sjuan är att bli av med alla sina kort genom att spela dem i sekvens från sjuorna. Den första spelaren som blir av med alla sina kort vinner spelet. Spelet fortsätter tills alla spelare har blivit av med sina kort, eller tills ingen kan lägga fler kort.

Speltips

Förstå dina kort

Det är bra att snabbt förstå vilka kort du har och planera hur du ska spela dem i ordning. Att hålla koll på vilka kort som redan har spelats hjälper dig att fatta bättre beslut. Försök att identifiera vilka kort som kan blockera dina motståndare (till exempel sjuor) och använd dessa till din fördel.

Anpassa strategin efter antal spelare

Med fler spelare blir det svårare att förutse vilka kort som kommer att spelas. Anpassa din strategi baserat på antalet spelare för att maximera dina chanser att vinna. Med färre spelare kan du lättare förutsäga spelets gång och planera därefter.

Spela taktiskt med sjuorna

Sjuorna är nyckeln till spelet. Att hålla tillbaka vissa sjuor kan ge dig en strategisk fördel eftersom det kan förhindra andra spelare från att spela sina kort. Använd sjuorna klokt för att kontrollera spelets tempo och begränsa dina motståndares möjligheter. Särskilt om du själv inte har många kort i sjuans färg som du behöver få ut.

Vanliga frågor

Hur spelar man kortspelet Sjuan?

Sjuan spelas med en standard 52-korts kortlek där varje spelare får lika många kort. Spelaren med hjärter sju börjar spelet och lägger detta kort på bordet. Därefter turas spelarna om att lägga kort i stigande eller fallande ordning i rätt färg från sjuorna.

Vad är spelets mål i Sjuan?

Målet med Sjuan är att bli av med alla sina kort. Den första spelaren som blir av med alla sina kort vinner spelet. Det finns också varianter där man räknar poäng för att utse tvåan, trean och så vidare.

Vilka regler och bestraffningar finns det i Sjuan?

Om en spelare inte kan lägga ett kort måste de säga ”pass”. Om en spelare missar att deklarera att de bara har ett kort kvar kan de få en straffpoäng, likt uno. Spelet kan inkludera regler för poängräkning där spelare får poäng för kort de har kvar på handen vid spelets slut.

Kan man använda jokrar i Sjuan?

Normalt används inte jokrar i Sjuan, men vissa varianter kan inkludera dem som flygande kort som kan representera vilket kort som helst.

Vad händer om två spelare har lika många kort kvar?

Om två spelare har lika många kort kvar när en annan spelare blir av med alla sina kort, kan de antingen dela segern eller spela en avgörande omgång för att bestämma vinnaren. Det går också att räkna poäng baserat på kortens värde, där lägst poäng vinner.

Hur hanterar man blockeringar i Sjuan?

Blockeringar uppstår när en spelare inte kan spela något kort. I sådana fall måste spelaren säga ”pass” och vänta på att andra spelare lägger ut kort som öppnar upp möjligheten att fortsätta spelet. Strategiskt kan blockeringar användas för att förhindra andra spelare från att bli av med sina kort.

Vad gör man om man inte kan spela något kort?

Om en spelare inte kan spela något kort måste de säga ”pass” och turen går vidare till nästa spelare. Detta fortsätter tills någon kan spela ett kort.