Recension: Star Wars Jedi Survior

I den actionfyllda spelvärlden återvänder vi till Star Wars-universumet i Star Wars Jedi: Fallen Order. Efter en dramatisk avslutning i föregående spel, får vi äntligen möjlighet att fortsätta utforska denna episka berättelse med Cal Kestis. Spelet, som är utvecklat av Respawn Entertainment, bjuder på en förbättrad stridsmekanik och en roligare utforskning av spelets alla gömda skatter. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på några utvalda aspekter av spelet.

En bekant men uppfriskande start

Star Wars Jedi: Survivor tar oss med tillbaka till spelvärlden fem år efter händelserna i det första spelet. Öppningen av spelet känns både bekant och samtidigt ny med fräscha tolkningar av karaktärerna. Trots förändringarna ger det en känsla av déjà vu när vi åter får följa med den, nu mer mogna och mäktigare, Cal i strid mot en liknande fiende som i det första spelet. Tack vare de förbättringar som gjorts i stridssystemet framstår striderna som enklare och mer tillfredsställande.

Större och mer förbättrad än föregångaren

Spelet framhäver sig som en större och förbättrad version av det ursprungliga spelet. Även om det ikoniska skeppet Stinger Mantis fortfarande fungerar som ditt mobila högkvarter, har utvecklarna på Respawn Entertainment nu introducerat en fullskalig bas som kan uppgraderas i takt med att du avancerar i spelet. Denna nya bas blir en viktig plats för att förbättra dina förmågor och utrustning.

I den här uppföljaren får vi också lära känna karaktärer som tidigare bara gjorde korta framträdanden. Samtidigt fördjupas även de karaktärer som följde Cal under hans äventyr, vilket bidrar till en mer nyanserad och djupgående berättelse. Det blir tydligt att Star Wars Jedi: Survivor lägger lika stor vikt vid berättelsen som vid stridssystemet, vilket även var en av höjdpunkterna i det första spelet.

Utforska nya världar och begränsade områden

Efter en kort actionsekvens på Coruscant där vi introduceras för Cal tar spelet oss till den planet som snart blir vår operationsbas: Koboh. Precis som i Star Wars Jedi: Fallen Order finns det områden på planeten som Cal inte kan nå förrän han får specifika krafter. Samma sak gäller för andra destinationer där Cal landar i sökandet efter Tanalorr, en mystisk planet som är gömd bakom en ogenomtränglig nebulosa.

Variation i planeternas ekosystem

Varje gång Cal och hans följeslagare besöker en ny planet möts de av en annan typ av ekosystem, vilket ger en ny upplevelse vid varje platsbyte. Även om spelet inte är helt öppet, begränsas utforskningen i stort sett endast av de krafter du erhåller i huvudberättelsen. Det är ett mer naturligt sätt att se till att spelare inte når områden som de ännu inte bör utforska, precis som i det första spelet.

Strid och plattformshopp

Star Wars Jedi: Survivor lyckas upprätthålla en bra balans mellan stridsskeden och de sekvenser där man gör plattformshopp. Faktum är att vissa av sektionerna med plattformshopp i spelet skulle få vilket Assassin’s Creed-fan som helst att bli avundsjuk, med tanke på hur bra de är. Dock kan man inte riktigt säga samma sak om själva striden, särskilt när man spelar den svåraste svårighetsgraden.