Rattonyktra omnäms på Twitter - Mjukvara.seUnder julhelgen skall du inte bli tagen för rattonykterhet i Montgomery County, Texas. Då kommer man nämligen Tweeta ditt namn och vad du gjort! Läs hela storyn här!
Åklagarämbetet i Montgomery County tänker tweeta namnen på de som tas för rattonykterhet. För mig som tycker rättsstaten är väldigt viktig i vårt land är det såklart en styggelse. Man är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Det är dock inte det jag vill belysa utan något helt annat.
Faktum är att detta straffet är drakoniskt och det beror på nätets och twitters natur. Saker och ting sprids mycket fortare än en präriebrand. När åklagarämbetet twittrar dessa oskyldig(man är skyldig först när det är bevisat i en rättegång) så kommer de namnen på de som arresterats sprida sig fort. Twitter är ett väldigt litet samhälle. Många känner många. En retweet är så enkelt att få iväg och denna infon vill dina grannar väldigt gärna sprida. Både som varnagel och för att det är smaskigt!
Sett med dessa ögon man inser man att Twitter också kan göra så att brottsligheten blir mindre. Det blir helt enkelt mer social kontroll. Precis som det var i byn, innan industrialismen. Man kan inte lika lätt drunkna i mängden människor bara. Dina handlingar kommer förfölja dig, på gott och ont!
Detta är nätet nedkokat för mig. Nätet tar oss närmare varandra men vi kan inte lika lätt vara anonyma. Nätet gör att vi enkelt kan ha fler relationer men också att vi bombas av information som vi måste sortera!
Så tveka inte att testa Twitter, jag tycker det är en grym tjänst, även om den missbrukas som i detta fallet! Du finner mig här på Twitter. Vill du hellre konsumera infon på Mjukvara.se långsammare, kan du följa mig via RSS här!
Relaterade inlägg
Såhär hittar du followers på Twitter
Mjukvara.se guide till Twitter