Hackad dating-app i Japan

När man ansluter sig till tjänster på internet vill man att ens personliga uppgifter ska vara skyddade, men tyvärr blir det inte alltid så. Den japanska dating-appen Omiai blev hackad, vilket ledde till att personlig information tillhörande 2 miljoner människor läckte ut. Hackarna fick med sig en stor mängd information, vilket gör denna hacking-aktivitet till ett avsevärt övertramp.

Skadan var skedd

Net Marketing Co är det företag som står bakom appen Omiai och de blev tvungna att meddela allmänheten om det intrång som hade skett – något som antagligen fick många att undra om de själva hade blivit drabbade.

Den skada som hade skett efter intrånget var omfattade, då hackarna kom över saker som:

  • Användarnamn
  • Foton
  • ID-kort
  • Körkort
  • Pass

ID-stölder kan orsaka stora problem för dem som blir drabbade, vilket denna typ av information onekligen kan användas till. Det fanns dock en ljusglimt gällande den här situationen: Ingen kreditkortsinformation hade läckt ut.

Kvinnor använder tjänsten gratis, men män betalar runt 40 dollar per månad i prenumerationsavgift. Till skillnad från många andra appar, där tanken är att man ska hitta något temporärt arrangemang, skapades Omiai för att användarna ska kunna uppnå mer långvariga förhållanden.

Vilka kan ha utfört detta?

Appen är oerhört populär i Japan och har ca 5-7 miljoner användare. Det verkar också vara en app som många har lyckats kärleken med, då man räknar med att det har gjorts 50 miljoner framgångsrika matchningar.

Om hackare kommer över personlig information på appen, får de därför tillgång till oerhört med data, som de skulle kunna använda i kriminellt syfte. Än så länge har man inte lyckats se att någon utnyttjat den information som hackarna kom åt på något kriminellt sätt, vilket såklart får en att undra varför detta dåd utfördes överhuvudtaget och av vem.

Det finns gånger som hackare bryter sig in i system bara för att se om det går att göra, även om de inte har planerat att använda sig av den information som de kommer över.

Man vet inte vad det kommer att leda till

Det kusliga med en sådan här situation är dock att man inte vet vad det förr eller senare kommer att leda till. Många började tänka tillbaks på appen Ashley Madison som hackades 2015, vilket ledde till att data från 37 miljoner användare läckte ut. Denna personliga information användes sedan till att utöva utpressning mot flera personer.

Marknadens reaktion

Appar för nätdating utgör en stor industri i Japan och under de senaste 4 åren har den i princip fördubblats på marknaden. Mellan 2020 och 2025 räknar man vidare med en ytterligare ökning på 70%, vilket i runda ordalag innebär att industrin totalt kommer att vara värd ca 106 miljarder yen.

Med tanke på att denna industri nuförtiden är så stor, var det inte alltför förvånande att Tokyo-börsen reagerade starkt på händelsen. Bloomberg rapporterade att aktien sjönk med ca 19%, vilket utgjorde det största fallet för aktien sedan den lanserades år 2017.

Förhoppningsvis har hacker-attacken lett till att företaget förbättrat appens säkerhet, för att inte liknande situationer ska riskera att uppstå i framtiden.