Virus ger morddömd ny chans! - Mjukvara.seEn amerikansk man dömd för mord av andra graden(dråp), får resning i sitt fall efter att ett datorvirus raderat rättegångsprotokollen. Mannen ifråga dömdes till livstidsfängelse för att ha mördat en man med ett skjutvapen. Han fick sin dom redan för två år sedan då rättegången mot honom hölls i Miami. Nu återstår enbart brottstycken av rättegångsprotokollet sedan ett datorvirus raderat det mesta. Därmed beviljas mannen resning.
[ad#Google Blogg]
Det är praxis att stenograferna för protokoll både digitalt och skriftligen för hand. Men stenografen vid rättegången hade inte tagit med sig tillräckligt med protokollspapper. Istället förlitade hon sig helt på sina protokollsanteckningar i digital form. Efter rättegången förde hon över protokollsanteckningarna från stenografen till sin personliga dator. Ett ödesdigert hanteringssätt för protokollet.
Stenografens dator blev kort därefter infekterad av ett virus som raderade stora delar av de dokument som fanns på datorn, inklusive rättegångsprotokollet. Stenografen har sparkats sedan det här klavertrampet uppdagats och resulterat i att den dömde fått resning.
En helt ny rättegång kommer att hållas, vilket innebär att den dömde får en ny chans att bevisa sin oskuld. För offrets familj innebär det att nya sår kan slitas upp och de behöver genomlida det här spektaklet en gång till.
Källa 1