Nätfiske drabbar miljontals internetanvändare varje år. Oftast attackerar bedragarna populära sajter som hanterar kopiösa mängder känslig data. E-postadresser stjäls från oskyddade databanker och då är det bara en tidsfråga innan falska e-postmeddelanden börjar dyka upp i inkorgen. Så hur gör man för att skydda sig mot nätfiske på dejtingsajterna? Här får du råd och tips.

Nätfiske – en farlig form av nätbedrägeri

En vanlig form av nätfiske består av massutskick av skräppost som ska lura mottagaren att lämna ifrån sig privat information som t.ex. lösenord eller bankuppgifter. I takt med att e-posttjänsterna blivit bättre på att upptäcka nätfiske och antivirusprogrammen utvecklat ett tuffare skydd har också bedragarna blivit skickligare på att skapa autentisk skräppost. En del nätfiskare har slopat textad e-post helt och satsar istället på grafik som brandväggarna har svårare att blockera.
Falsk e-post uppmanar alltid användaren att lämna ifrån sig ekonomisk information i form av kreditkortsuppgifter eller kontolösenord. Detta sker genom att mottagaren antingen svarar på mejlet eller klickar på en länk som leder vidare till en webbsida som är en falsk spegelbild av bankens eller nätföretagets webbsida.

All vanligare med nätdejting – och nätfiske på dejtingsajter

Dejtingsajter som Bästadejtingsajter.se och andra operatörer på den svenska marknaden har blivit enormt populära de senaste åren. Innan kunde det kännas lite skamligt med en kontaktannons på webben men nu har nätdejting förvandlats till en trendig mångmiljonmarknad.
Bara i Sverige är det hundratusentals människor som funnit en ny partner via olika dejtingsajter. Kärleken blomstrar med andra ord på nätet, men det gör dessvärre också nätfisket på sajterna. Mängder av känslig data lagras, kopiösa mängder e-postmeddelanden skickas ut till nya användare och det är då som bedragarna passar på att slå till.
På senare år har det blivit vanligt med anpassat nätfiskeinnehåll. Har du registrerat dig på en dejtingsajt och väntar på verifikation från företaget? Det här är ett guldtillfälle för nätfiskare att skicka dig en falsk länk. Falska registreringslänkar och personligt addresserade mejl är bara några exempel på hur bedragare lurar till sig känsliga uppgifter. I vissa fall installeras skadlig programvara på din dator som är immunt mot ditt antivirusskydd.
 

Hur du kan skydda dina uppgifter mot nätfiske

Försök till nätfiske sker dagligen och trots att det har blivit svårare för den här typen av bedragare att lyckas med sin kriminella verksamhet är det fortfarande långt ifrån alla försök som upptäcks.
Som tidigare nämnt har de webbaserade e-posttjänsterna blivit bättre på att identifiera nätfiskare och förhindra dessa från att nå dig. Ditt antivirusskydd kan också upptäcka flertalet attacker. Däremot finns det inget program som ger dig ett hundraprocentigt skydd. Därför är kunskap om hur du själv kan upptäcka en nätfiskeattack extremt viktigt.
I samband med nätfiske bör man vara uppmärksam på detaljerna. Oftast är det något som inte stämmer i avsändaradressen. Det kan handla om bara någon bokstav som lagts till eller tagits bort eller så har domänen ändrats från t.ex. .se till .com. Svara aldrig på e-post där du uppmanas till att skicka känslig information, även om e-postadressen verkar stämma. Kontakta alltid företaget först.