twitterMin tillvaro på Twitter har hitintills varit en ganska fin upplevelse, många gamla bekanta och nya bekanta som jag pratar med dagligen och delar mina upplevelser. Jag tror ganska många känner som jag och detta en stor anledning till Twitters framgång. Denna framgång har såklart inte gått de nätkriminella förbi. För de nätkriminella är Twitter rena paradiset. Direkt kontakt till miljoner människor varav många är lättlurade.
Jag har varit förskonad förutom en eller två spammare som skickat mig länkar på nakna tjejer. Häromdagen landade det ett mail i min outlookmailbox som hade gått rakt igenom spamfiltret. Det var en tjej som tyckte vi skulle hålla kontakten via Twitter. Efter två tre sekunders förvirring över vem denna kvinna är så förstod jag att det var någon som inte hade mitt bästa på sin agenda. Nedan ser ni en bild på detta mail. Jag har markerat där ni skall kolla för att se att det inte är ett äkta Twittermail. Avsändaren är är ett Gmailkonto och inte ett Twitterkonto. En skicklig spammare hade fått det att se ut som om det vore Twitter som skickade till dig.
twitter-spam
Klickar man på länken kommer man till denna profilen. Jag vill inte länka så jag skärmdumpade istället, se nedan. Lägg märke till att personen ifråga har ca 1000 följeslagare, även om alla inte verkar riktiga så verkar några vara det. Det antyder att även om mailet som personen ifråga skickade ut var taffligt, så fungerar det.
twitter-spamare
Hur skyddar man sig mot Twitterkriminella?
Detta är inte helt lätt, de Twitterkriminella är troligen mycket smartare än dig och deras metoder blir bättre och bättre men några aktiviteter kan du göra:

  • Tänk kritiskt. Om något är för bra för att vara sant, ja då är det troligen det också. Okända kvinnor skickar inte nakenfoton av sig själva till dig utan anledning. Fäll hellre än fria. Om någon person som lägger till dig till sitt Twitterkonto, inte känns helt ok, blockera hellre än att bara låta dem lägga till dig. Du har faktikst inget att förlora på det. De Twitterkriminella kommer locka dig att agera genom att vara lockande för dina känslor. Känslor och handling hör ihop.
  • Lämna aldrig ut ditt Twitterlösenord. Lämna aldrig ut något lösenord skulle jag vilja säga. idag finns det många tjänster som man måste öppna upp sitt Twitterkonto för att kunna använda. Det betyder att du lämnar ut dina lösenord till den tjänsten. Hur smart är det. Inte ens om du är 100% säker tycker jag du skall göra det. Det skall vara en magisk tjänst och du skal känna personen bakom innan du gör det. Jag säger det igen för det tål att upprepas: Lämna aldrig ut dina lösenord!
  • Tjänster som skyddar dig. McAfee har en tjänst som heter Siteadvisor. Denna tjänst varnar dig innan du går in på en sida som är klassad som farlig. Detta gör att du fattar bättre beslut. Twitter har också genom sin URL-förkortningstjänst bit.ly skapat ett filter mot olämpliga sidor som varnar dig innan du går dit. Nedan ser du exempel på på ett varningsmeddelande:
  • bit.ly

Twitter är fantastiskt tycker jag. Tjänsten är verkligen en stor del av mitt liv. Twitter har också stora ambitioner. De vill bli ”the pulse of the planet” . Vilket är en helt magisk tanke. En tjänst som kopplar ihop oss alla tillsammans. Vi får inte glömma att vi även kopplar ihop oss till de Twitterkriminella. Så var försiktig därute.

tkj”Säkerhet inom sociala nätverk kräver mer än ett antivirusprogram – det kräver kritiskt tänkande. Det viktigaste skyddet mot att inte bli lurad av bedragare är att se igenom budskapen. Inget säkerhetsprogram kan hindra datoranvändaren från att klanta sig eller bli lurad till att klicka på länkar, ladda ner virussmittade program och så vidare. Utbildning och kunskap är A och O.” TkJ om Twitterkriminella

Andra relevanta inlägg:
Kom igång med Twitter
Vill du garanterat har ha meddelanden som är helt fria från kriminalitet men som är intressanta så lägger du till mig på Twitter genom att klicka här. Du kan också prenumerera på Mjukvara.se genom vårt rss flöde. Klicka här för att prenumerera på Mjukvara.se