Twitter bygger vidare på medborgarjournalistik? - Mjukvara.seBiz Stone, en av grundarna av Twitter, har nyligen uttalat sina idéer om att starta en nyhetstjänst baserat på Twitter. Han menar att det finns 175 miljoner medlemmar på Twitter som alla kan fungera som journalister.
Stone menar att en nyhetstjänst baserad på Twitter kan vara den ultimata gräsrotsrörelsen när det kommer till att samla nyheter i realtid. Stone’s vision är att hans idéer ska bli verklighet i form av en väldigt öppen tjänst som delar material och information med nyhetsorganisationer runt om i världen. Stone menar vidare att Twitter nödvändigtvis inte behöver vara de som driver nyhetstjänsten, han menar snarare att tjänsten borde vara ett samarbete mellan Twitter och nyhetsorganisationer runt om i världen.
Twitter låter Google, Bing och Yahoo ta del av sitt innehåll i dagsläget och med Stone’s idéer hade man öppnat upp så att fler aktörer kunnat ta del av innehållet. Twitter’s kommunikations ansvarig  Sean Garett har uttalat att det finns inga intentioner från företagets håll att göra verklighet av Stone’s idéer.
[ad#Google Blogg]
I och med att det inte finns någon intention från företaget att förverkliga idéerna så kan man se Stone’s uttalande som ett sätt att tillfredsställa sina investerare. Det ryktas nämligen att Twitter har fått in 100 miljoner dollar i investeringspengar. Man kan även argumentera att Twitter redan fungerar som en nyhetsorganisation, användarna Twittrar ofta om det som händer runt omkring dom. Händer något dramatiskt, stort eller smått, så kan nästan vara säker på att folk Twittrar om det. Twitter har skapat en ny dimension av medborgarjournalistik som journalisterna kan utnyttja gratis. Är då Stone’s idéer relevanta för framtiden när journalisterna kan undersöka Twitter-flödena själva?
Källa:
Källa 1