Det kostar en slant att använda antivirusprogram, men det är som en försäkring. Om man betalar för sig, kommer antivirus- programmakarna att hjälpa dig att upptäcka virus och hitta nya virus, därefter skydda dig mot dessa. Antivirusmakarna kommer att göra det otrevliga rotandet i diskussionsforum och mailtrådar där virusmakarna utbyter sina erfarenheter och inspireras skapa nya virus och scanna internet efter nya virus.
Antivirusprogram är enda automatiserade sättet att skydda sig. Utöver antivirusprogram behöver man även vara försiktig. Man kan jämföra det med din hemförsäkring. Bara för att du har en hemförsäkring lämnar du inte tända stearinljus när du går hemifrån Är man medveten om vad man kan få för problem och hur man har ett säkert beteende, så hjälper skyddet bättre.

Osynliga infektioner av din dator

Få tror längre på Nigeriabrev och epostadresslotterier. Men virus kan fortfarande sprida sig, numera på sätt som är i det närmaste osynliga. En webbsida kan infektera datorn(kallas Drive by download), likaså genom makroprogram i Word och Excel.. Men virusmakarna anpassar hela tiden sina angrepp, och det finns virusprogram som sprider sig på fler än ett sätt – var för sig eller i kombination. Det kan tex ta några timmar mellan ett virus skapas och antivirusföretagen hittar det. I detta tidsfönster kan din dator infekteras men om du är försiktig med vart du surfar och tänker till innan du klickar på en länk ökar det din säkerhet mycket
Sunt Förnuft skyddar din dator Bäst - Mjukvara.seBildtext: Här ser du hur de nätkriminella försöker anspela på din avsky för pedofiler och hävda att du är en sådan. Nu är länken i mailet borttagen men klickar du på den installeras en trojan!

Brandvägg inget dåligt skydd

Brandväggar stoppar trafik man inte vill ha in i sitt nät, men de stoppar inte virus som redan slunkit in(tex via mail eller Facebook). Det gäller att skydda sig innan infektionen blir ett faktum. Det är därför man måste vara försiktig med vilken epost man öppar eller länkar man klickar på Om man råkar starta en fil med ett program som innehåller virus, är det svårt att stoppa utan antivirusprogram.

Gömmer sig som antivirus

Virusmakarna smyger in virus i andra program (trojanska hästar), eller de gör virus som bara är aktiva när andra program är det, så det blir svårare att se dem. Datorvirusen kan ge dem samma signatur som nyttiga program – det förekommer till och med virus som maskerar sig som antivirusprogram. Detta gör det ännu svårare för dig som vanlig internetanvändare att skydda dig. Återigen måste du förlita dig på sitt sunda förnuft och inte klicka på allt som presenteras för dig på internet

Försiktighet skyddar bäst din dator bäst

Antivirusprogram stoppar kända virus, så använder man dem är man skyddad mot misstag. Men det säkraste sättet att vara säker är att vara försiktig. Öppnar man inte epost som man inte känner igen, minskar risken att få virus kraftigt. I synnerhet tillsammans med ett antivirusprogram.