Den populära musiktjänsten Spotify har visat annonser innehållande skadlig kod, för gratis användarna av deras program. Annonsen leder till en mängd olika webbplatser som utnyttjar ett välkänt säkerhetsproblem i Windows för att installera det falska programmet ”Windows Recovery”.
Spotify visar skadliga annonser! - Mjukvara.se
Enligt Patrick Runald, anställd på Websense Security Labs, är falska annonser inget nytt. Men annonsen i Spotify är ny i den meningen att man inte behöver klicka på annonsen för att man ska få den skadliga koden på sin dator. Det räcker att annonsen visas i Spotify, oavsett om du har programfönstret eller ej, för att du ska drabbas av den skadliga koden. Så med andra ord kan du lyssna på din favorit musik med Spotify i bakgrunden, och ändå drabbas av den skadliga koden.
Den skadliga koden hämtas automatiskt till din dator när annonsen visas genom att denne ansluter till en server där koden finns för nedladdning. Spotify har åtgärdat problemet sen det blivit känt genom att ta ner alla tredjeparts annonser till dess att problemet blivit åtgärdat.
Det är dags att vara uppmärksam mot annonser som visas i legitima program, det är svårt för en enskild privatperson att upptäcka problem av den här karaktären. Det bästa du kan göra är att ha ett uppdaterat antivirusprogram.
Källa:
Källa 1