Skämta försiktigt på Twitter, du kan bli stämplad som terrorist - Mjukvara.sePaul Chambers, UK, trodde att någon i hans familj hade råkat illa ut när polisen visade sig på hans arbetsplats. Så var inte fallet, de var där för att hämta honom som misstänkt för att brutit mot ”The Terrorism Act” i England. En vecka tidigare hade Paul tweetat ett budskap inför sin utlandsresa. Flygplatsen han skulle flyga ifrån hade stängts pga dåligt väder. Detta var Pauls Tweet:

Robin Hood airport is closed. You’ve got a week and a bit to get your shit together, otherwise I’m blowing the airport sky high!!”

Källa
Bild, cc, flickr

Paul spenderade 7 timmar antingen inlåst eller i förhör. Hans mobil och dator togs ifrån honom. Han fick ett permanent besöksförbud på flygplatsen och blev avstängd från sitt arbete i väntan på att utredningen skall bli klar.
En fruktansvärd upplevelse för Paul. Troligen är han inte terrorist utan har bara lite dåligt omdöme. Historien visar vilken effekt Twitter har på verkligheten. Det du gör där är öppet och ses av många. Såklart positivt att transparensen ökar i vårt samhälle men detta är något som kan nyttjas också. Polisen var en otrevlig upplevelse för Paul men oftast är polisen på din och min sida. Det är inte bara polisen som läser dina tweets, de kriminella gör det också. Något som är vanligt på Twitter är att man låter Gowalla berätta var man är, när det händer vet alla att du inte är hemma. Då kan man åka hem till ditt hus och i lugn och ta sig in genom ett fönster. De behöver ju inte ens vara försiktiga, du är ju inte hemma. Detta är antagligen något som redan händer idag.
Den andra spaningen är mycket värre. Nu var Paul kanske inte det vassaste verktyget i lådan men man kan ju också se hans tweet som ett utryck av ironi och en röst som tacklar detta med terrorism med humor. Att då bli behandlad av polisen på det sättet som han blev är inget annat än trakasseri. Detta är antagligen också en tidens tecken. Kriget mot terroristerna skördar inte bara terroristoffer. Vi äter våra egna också.
Så var tänk till en extra gång innan ni tweetar något i affekt.
Relevanta blogposter
Mjukvara.se guide till Twitter
Blogposter om Twitter
Du finner mig på Twitter här. Vill du hellre följa Mjukvara.se via rss finner du Mjukvara.se feed här