Facebook är en riktigt cool tjänst för mänskligheten. En plattform som kopplar alla oss tillsammans. Tyvärr är det så att vi även kopplas ihop med de kriminella. Att faktum de nätkriminella är snabba att nyttja. Du är nära dina vänner och du är nästan lika nära de kriminella.
Detta är inte det värsta. De kriminella vet om att de har lite svårt att vara lika nära dig som dina vänner. Skillnaden är liten men tillräcklig för att göra det svårt för dem. Så istället för att de kriminella försöker komma nära dig, får de dina vänner att smitta dig istället.
Kanske såg du detta budskapet i ditt Facebookflöde igår:

”ALERT ALERT >>>>>” Has your facebook been running slow lately? Go to ”application settings”, change the dropdown box to ”added to profile”. If you see one in there called ”unnamed app” delete it… Its an internal spybot. I actually found it in my Apps” Please copy and paste this to pass it along.”

Detta är ett avancerat sätt att lura dig. Denna ”unnamed app” är något som tillfälligt dök upp på ”applikationsinställningar” på ditt konto. En harmlös bugg på Facebook.
Såhär sprids virus via Facebook - Mjukvara.se
Såhär går det till
Många sprider det där meddelandet på Facebook till sina vänner i tron att de hjälper dem. Meddelandet i sig är harmlöst och innehåller ingen länk till mer information. Så om du lägger upp det till dina vänner blir de förbryllade när de vill veta mer. Då går man till Google och googlar på typ ”Unnamed app Facebook”. I den resultatlistan finns det websidor som de nätkriminella manipulerat Google till att visa de sidor de vill(det kallas Black hat tekniker, eller länkspam). Du tror du finner svaret när du går till dessa sidor men istället infekteras du av virus, kanske utan att du vet om det.
Nu är Google ganska duktig på att upptäcka sådant här. Facebook likaså men kanske infekteras några tusen dator under ett par tre timmar. Det räcker för virusen i sig kan sprida sig vidare.
Du är inte trygg på Facebook. Det är faktist extra viktigt att du är försiktig för du har dina vänners förtroende. I detta fallet ”hjälpte” ett okänt antal person sina vänner att få virus i sin dator. Vem vill göra det med sina vänner? Så du kan inte bara okritiskt ta i allt som kommer till dig och skicka det vidare. Tänk till, dina vänner litar på dig och litar på att du tänker till”
Vill du veta mer om hur virussprids eller hur du skyddar dig, lägger du till mig på Twitter eller följer Mjukvara.se i din rss läsare genom att klicka här
Andra artiklar
Facebookvirus