Rysk polis har arresterat en tio man stark cyberliga som står bakom otaliga bedrägerifall. Med hjälp av ”malware” har de lyckats lura till sig uppskattningsvis 16 miljoner dollar. Nu väntar åtal i rysk domstol.
Ligans spred sitt ”malware” program ”Winlock” via olika nyhetssidor för att nå en så stor grupp människor som möjligt. När en dator infekterades av ”Winlock” låstes den helt och nödvändiga Windows-komponenter slutade fungera. Samtidigt visades pornografiska bilder tillsammans med en ruta för att ange en upplåsningskod. Koden fick man köpa genom att skicka ett sms till ligan, sms:et kostade mellan 10 dollar och 30 dollar. Med den hjälp av ”Winlock” ska de alltså ha fått in uppskattningsvis 16 miljoner dollar på väldigt kort tid.
”Winlock” har främst spridigts till en enorm grupp ryska användare, man har uppskattat antalet smittade användare till flera tiotusental. ”Winlock” har även påträffats i Vitryssland, Ukraina och Moldavien, men inte i lika stor utsträckning som i Ryssland. Trotts att användarna har betalat för att låsa upp sin dator och bli kvitt de ganska generande bilderna, har de senare blivit tvungna att formatera om sina datorer. Hoppas att de drabbade har gjort kontinuerliga backuper, så förlorar de inte så mycket information.
Säkerhetsexperten Eugene Kaspersky menar att ligan nu kan åtalas för brott mot lag 273 – spridande av skadlig mjukvara – och lag 159 – bedrägeri. I teorin kan de bli dömda till totalt tio års fängelse, men Kaspersky säger att ryska domstolar överlag är väldigt överslätande när de kommer till cyberbrott. Därför är det mer troligt att brottslingarna kommer få någon form av villkorlig dom. Det återstår att se vad utfallet blir.
Det ryska rättsväsendet fungerar inte på ett optimalt sätt när säkerhetsexperten uttrycker sig som ovanstående. Man kan ifrågasätta huruvida de inte tar brottet på allvar, hade någon lurat till sig pengar i det verkliga livet hade de fått ett hårdare straff. Det är precis som om domstolarna inte tycker att brottet är så hårt, eller att pengar, som någon stulit genom internet, inte är riktigt pengar. Det är ju uppenbart ett brott och därför bör de rimligen straffas för det enligt de gällande straffskalorna.
Källa:
Källa 1
Källa 2
Källa 3