Google Docs är ett väldigt smidigt verktyg för att läsa och skapa dokument på Internet. Med Google Docs kan du skapa textdokument, kalkylblad, presentationer och mycket mer. Du behöver inte ha något program installerat, enbart en webbläsare som kan hantera Google Docs. Du kan dessutom dela med dig av dokument och arbeta tillsammans med dina vänner eller kollegor på dem.
Phishing anlänt till Google Docs! - Mjukvara.se
Cyberkriminella har dessvärre börjat få upp ögonen för Google Docs och skickar nu attacker mot applikationerna och användarna i varierande former. Antivirus företaget, F-Secure, har upptäckt ett antal kalkylblad utvecklade som formulär där mottagaren luras till att uppge personliga uppgifter. Bland annat kan förövarna komma åt e-postkonton, och diverse annan information.
Det som gör den här phishing attacken speciellt farlig är att de skadliga dokumenten ligger uppladdade som färdiga mallar/dokument på spreadsheets.google.com. En webbplats som använder sig av verifierad SSL säkerhet vilket leder till att det visas ett hänglås i adressfältet i webbläsaren. Något som är utvecklat för att visa besökaren att webbsidan är säker.
[ad#Google Blogg]
Medan forskarna rotade runt lite bland de olika kalkylbladen på webbplatsen fann man ett dokument från Google som frågar efter användarens Google Voice kontouppgifter, däribland e-postkonto och hemliga PIN-kod. Det visade sig att det var ett äkta Google dokument som användes av Google.
Attacker mot applikationer i ”molnet” likt Google Docs, blir allt fler och fler och allt mer populära. Vilket leder till att upphovsmännen måste öka säkerheten för applikationerna, samt hålla användarna informerade om vilka säkerhetshot som finns mot just deras applikationer.
Google Docs är ett bra alternativ för dig som inte vill lägga pengar på dyra office-sviter, vi har listat ett antal gratistjänster som är ”molnbaserade” som är värda mödan att undersöka! Google Docs passar även bra för dig som använder Netbooks!
Källa 1