Partitionera din hårddisk! Genom att partitionera din hårddisk gör du den mer effektiv och stabil. Vi visar dig hur du gör detta alldeles gratis. Denna blogpost innehåller en steg för steg guide för hur du skall göra för att partitionera din hårddisk.

Genom att dela upp din hårddisk i två eller fler partitioner får du i stort sett fördelen av att ha två separata, mindre enheter i ditt system. Detta innebär att du kan separera filerna som utgör Windows från dina datafiler; dina värdefulla dokument, bilder, musik- och videofiler skyddas alltså om Windows skulle krascha. Du måste vara försiktig när du partitionerar, och det är en bra idé att ta en fullständig backup innan du skrider till verket.

Hårddisk
Hårddisk

GParted är ett kostnadsfritt, icke-destruktivt partitionsprogram . Det du hämtar hem är en ISO-fil, som du sedan måste bränna till CD med hjälp av valfritt bränningsprogram. Du kan sedan starta upp din dator från denna CD-skiva och använda programmet för att ändra i dina partionsinställningar. Du kan komma att behöva gå in i BIOS för att göra uppstart via CD-skivor möjlig, om din dator vägrar att starta via skivan. Starta bara om datorn, tryck på [Del] upprepade gånger och ändra sedan i uppstartsprocessen.
Bild, CC, Flickr
Perfekt partitionering
Guiden nedan demonstrerar hur du använder GParted för att ändra storleken din existerande partition och skapa en ny för data och backuper. Programmet är lika enkelt att använda som dess kommersiella konkurrenter, men kostar dig inte ett öre. Det låter dig hantera alla större filsystem, inklusive de två som används mest i Windows: FAT32 och NTFS. Det förra användes till Windows 9x och är mindre effektivt och säkert än NTFS. Vissa PC-återförsäljare erbjuder fortfarande datorer som kör Windows XP på FAT32-enheter. Du kan förbättra prestandan och minska risken för en krasch genom att konvertera din FAT32-partion till en NTFS-partition
Med GParted kan du formatera och ändra storleken på båda filsystemen, men du kan inte konvertera mellan dem utan att förstöra data. Det går emellertid att ändra en FAT32-partition till NTFS i XP utan att förstöra data genom att använda ett kommandolinjeverktyg. Öppna Kommandotolken genom att klicka på Start/Kör och skriva in cmd i fältet Öppna. Klicka på OK. Skriv in d:/fs:ntfs (d: står för den enhetsbokstav som du vill konvertera). Ange volymetiketten och gå med på att avaktivera volymen om det är nödvändigt.
Lägg till en ny partition
1.    När du har bränt GParteds ISO-fil till en uppstartsbar CD startar du om din dator med skivan på plats och trycker på [Return] när bootprompten dyker upp. Ange språk, skärmupplösning och färgdjup innan programmet startas upp.
2.    Välj din existerande partition och välj Partition/Resize/Move. Klicka och dra partitionen till den önskade storleken – kom bara ihåg att det gula området anger använt utrymme.
3.    Välj det opartionerade området och välj Partition/New. Skapa en utökad partition som inkluderar diskutrymme. Klicka på Add. Markera partitionen, välj Partition/New och välj sedan att skapa en NTFS-partition. Välj Edit/Apply för att slutföra.
Om du gillar denna artikeln så prenumerera på Mjukvara.se genom att klicka på den oranga symbolenPartitionera din hårddisk-gratis! - Mjukvara.se. Annars skall ni följa mig på  Twitter genom att klicka  här