Nord Korea bygger sina egna datorer!!! - Mjukvara.seEnligt ett inslag i den nationella nyhetssändningen i Nord Koreansk tv, har landet nu börjat producera sina egna datorer som ska användas i utbildningssyfte samt för att utföra kontorsuppgifter. Produktionstekniken är dock långt ifrån den moderna effektiva löpandebandtekniken(uppfanns tidigt 1900-tal) utan det är handarbete som gäller för de Nord Koreanska datortillverkarna. I nyhetsinslaget får man se arbetarna i fabriken montera tangentbord och kontrollera lederna på färdiga laptops.
Det rör sig om tre olika modeller som produceras, två stycken i utbildningssyfte och en tredje som ska användas som kontorsdator. De två utbildningsdatorerna är en laptop i netbook storlek och en låda med tangentbord och mus på men som saknar skärm. Det är tänkt att lådan ska kopplas till en tv. Kontorsdatorn är även den i netbook storlek och kommer förinstallerad med ordbehandlingsprogram och andra produktiva program samt en webbläsare. Kontorsdatorn har även två stycken USB-kontakter något som saknas på utbildningsdatorerna.
[ad#Google Blogg]
Samtliga datorer verkar köra någon egen utvecklad version av Linux kallad ”Red Star”. Enligt utsago har datorerna utvecklats enbart med hjälp av Nord Koreansk teknologi och kunskap och är utvecklade för att vara billiga men funktionella. Datorerna tillverkas av den statligt kontrollerade fabriken ”Information Tecknology Institute”.
Nord Koreansk teknologi är knappast känd för att vara av den bästa kvalitén, man brukar skämta om att de inte ens kan tillverka en traktor som knappt fungerar. Om datorerna fungerar bra eller ej är inte känt, men förhoppningsvis går väl Nord Koreas utveckling framåt sakta men säkert. Det får vi hoppas för det Nord Koreanska folkets skull.
Om du vill bygga din egen dator, fast kanske inte som Nord Korea, utan en bra dator listar vi datorbutiker på internet som du kan vända dig till för att få tag på hårdvaran!
Källa 1