Kina skärper internetkontrollen i landet! - Mjukvara.seSedan tidigare är det känt att Kina är en av de nationer som tillämpar starkast censurering av internet. De raderar och blockerar webbplatser som framstår som regeringskritiska eller har tydliga kopplingar till oppositionen. I vissa fall har myndigheter gått så långt som att arrestera personer som har spridit missgynnande information om regeringen. Sannolikt finns det en rad händelser likt dessa som aldrig kommer att uppdagas för utomstående. Myndigheterna är måna om hur de framstår i offentlighetens ljus.
I veckan presenterade kinesiska myndigheter ett utkast till nya regleringar av internet i landet. Den här gången riktar man sig mot bloggar, mikrobloggar och andra sociala nätverk där individer kan skapa och dela information. Myndigheterna planerar att tvinga bloggverktygen och övriga tjänster att använda sig av en användaridentifiering med hjälp av användarnas ID-kort. På så sätt kan myndigheter se vem som skriver vad om vem eller vad. Enligt uppgifter är tanken med systemet främst att bekämpa cyberkriminella och internetaktivister. Det är tveksamt om så verkligen är fallet. Oavsett så kommer det att slå hårdast mot privata laglydiga användare.
Trots att det redan finns en ganska hård censurering och kontroll av internet har mikrobloggar och bloggar blivit populära i Kina. De två största mikrobloggstjänsterna har båda drygt 300 miljoner användare. Kommer den kinesiska staten att införa det föreslagna kontrollsystemet kommer sannolikt användare att dra sig för att skriva fritt på sina mikrobloggar, eftersom att det blir spårbart direkt till deras person.
[ad#Google Blogg]
Systemet kommer även att slå hårt mot tjänsterna eftersom att de tvingas står för kostnaderna som uppstår av implementeringen. Samtidigt kan de komma att drabbas av användarflykt och på så sätt förlora intäkter genom annonsering. Kontrollsystemet kan således komma att dela ut ett hårt slag mot de populära tjänsterna.
Källa 1