Nyheten om Usama bin Ladens död spred sig som en löpeld genom världen igår. Den dominerade de flesta stora nyhetskanaler på tv runt om i världen, samt dominerade morgonpressen imorse. Nyheten fick även stort utrymme på sociala medier så som twitter, där en IT-konsult boendes i Abbotabad rapporterade från attacken mot bin Ladens hus av ren slump. Men nyheten har redan dragit med sig oönskade bieffekter på internet i form av spam på ett eller annat vis.
Bin Ladens död vållade våg av spam! - Mjukvara.se
På Facebook förekommer det redan annonser som utnyttjar bin Ladens död för att få uppmärksamhet, annonser som leder till skadliga webbplatser. Bland annat visar en annons att man kan få gratis tunnelbanebiljetter i okönd stad för att fira att bin Laden är död, en annan annons visar att man kan få två flygbiljetter gratis hos Southwest Airlines i samma syfte.
Om du klickar på någon av annonserna kommer du att skickas till en Facebook sida som uppmanar dig att skriva något på deras wall. Om du gör detta kommer sidan att posta ett meddelande på din egen wall som sprider vidare spamen till dina vänner. ”Spam-annonsernas” mål är att få dig att klicka igenom ett antal webbplatser där du ger upp mer och mer information för varje gång, och slutligen kommer de att tjäna pengar på dina klick i deras webbplatser.
[ad#Google Blogg]
För att skydda dig från spam och andra skadliga program bör du se till så att du har ett uppdaterat antivirusprogram som fungerar optimalt för just dig. Ett antivirusprogram kan varna dig innan du trycker på någon olämplig knapp eller besöker webbplatser som innehåller skadlig kod.
Källa 1