Jag har ägnat min söndagskväll åt en lite annorlunda söndagsfilm. Nedan ser ni en video från en presentation från en forskare från Universitet i Santa Barbara som lyckades hacka ett botnät. Det är visserligen en lång och ganska teknisk presentation men man får ändå gåshud av obehag när man ser den. Forskarna har under 10 dagar tillgång till delar av ett botnet som heter Torpiq. Under dessa 10 dagar samlar de väldigt mycket data om användarna och nätverket, bla

  • Så finner de att under 10 dagar, infekteras 180000 nya datorer med malware
  • De samlar ihop ca 170000 lösenordsdata
  • Varav ca 60% lyckas de inom 24 knäcka
  • Botnätet samlar data från 410 finansiella institutioner
  • marknadsvärdet på denna datan är minst 83000 USD men troligen mycket mer.

Filmen är mer än en timme lång och ganska teknisk så ni bör vara riktigt intresserade om ni skall klicka på play.

Källa
Denna film ger mig gåshud för den visar vilken industri detta är och hur de nätkriminella skalar upp sin affär. Detta är internetentreprenörskap i sin sämsta och mest framgångsrika form. Hade de kunnat börsnotera sig hade detta varit en väldigt högt värderad affär. Detta gör att de nätkriminella fortsätter att investera i denna marknad och kommer så att fortsätta göra eftersom avkastningen på insatt kapital är mycket hög.
Det visar också att vi användare är dumma på en makronivå. Vi kan inte säga att detta kommer bara drabba någon annan för när de nätkriminella skalar upp sin affär, blir denna någon annan väldigt snart du.
Eftersom det är ett nätverk vi alla är inkopplade på så drabbas vi alla av att någon inte bryr sig. Just den personens dator kan fortsätta sprida skiten till andra datorer i nätverket. Därför är det viktigt att alla hjälper till. Fler dator som användar skyddsprogram och mer försiktiga användare, gör att de nätkriminella får svårare att skala sin affär och det kräver mer kapital för dem. Så du kan göra hela nätet bättre genom att göra just din dator säkrare.
Följ mig gärna på Twitter genom att klicka här eller lägg till Mjukvara.se i din rss läsare genom att klicka här.