Apples Ipad har 95 % av marknaden! - Mjukvara.se
En färsk undersökning för det tredjekvartalet 2010 visar att Apples multifunktionella läsplatta hade hela 95 % av världsmarknaden, men förändringar är på väg under det fjärde kvartalet…
Statistikföretaget ”Strategy Analytics” visar tydligt att Apples Ipad har en enorm dominans på marknaden. Konkurrerande läsplattor med Windows-, Linux- och Android-operativsystem delar alltså på förnedrande fem procent av marknaden. Detta trots att efterfrågan på läsplattor pekar rakt uppåt. Enligt undersökningen såldes det 3.5 miljoner läsplattor under andra kvartalet i år, och under tredje kvartalet ökade försäljningen till 4.4 miljoner, varav Apples Ipad står för 4.19 miljoner av alla läsplattor sålda. En oerhörd siffra.
Läsplattor med Android-operativsystemet backa å andra sidan från 2.9- till 2.3 procent under samma period. Dock lär Apples marknadsdominans kuvas något under kommande kvartal, i och med att efterfrågan på läsplattor har stigit i rasande takt kommer nu de flera stora tillverkare med läsplattor under nästa kvartal. Bland annat lanserar Samsung sin mycket emotsedda ”Galaxy Tab” i USA, en läsplatta som använder Android-operativsystemet. Även Nokia, HP, och RIM kommer att lansera läsplattor under det fjärde kvartalet.
Tillverkarna som nu ger sig in på en ny marknad där en aktör har så stor dominans har mycket att ta igen på Apple. Apple har ett enormt försprång och en väldigt stor fördel av deras varumärke och typiska användarvänlighet. Kommer konkurrenterna att kunna bromsa Apples framfart på marknaden för läsplattor? Vad tror ni?
Källa:
Källa 1