Apple har i dagarna lanserat det senaste tillskottet till Apple-familjen, molntjänsten iCloud. iCloud är på många sätt en lagringsplats på internet, men den har flera smidiga funktioner som fungerar på samtliga plattformar i Apples sortiment. Den fungerar på deras datorer, vanliga PC, Ipad, Ipod Touch och Iphone dessutom synkroniserar den filerna mellan enheterna automatiskt. När du ändrar en fil på någon enhet uppdateras filen på övriga anslutna enheter också.
Apple lanserar molntjänsten iCloud! - Mjukvara.se
ICloud kan vid första anblick liknas ganska mycket vid den ganska populära tjänsten Dropbox, men iCloud har ett antal fiffiga funktioner som är optimerade för Apples produkter. Bland annat synkroniseras kontakter, e-post och kalender poster, applikationer, e-böcker, musik och bilder automatiskt. Dessutom är iCloud uppbyggt så att du kan dela med dig av kalendrar med vänner och familj. Bildfunktionen är även den spännande, om du till exempel tar bilder med din Iphone på sommarsemestern så synkroniseras dessa automatiskt till din dator där de är färdiga för redigering eller uppladdning på Internet.
[ad#Google Blogg]
Musikfunktionen är väldigt innovativ, den samarbetar med iTunes för att synkronisera köpt musik mellan olika dina olika enheter. Den låter dig även hämta redan köpt musik gratis hur många gånger du vill. Något överraskande låter den dig även synkronisera musik som du inte har köpt genom att använda sig av iTunes Match, vilken söker av iTunes 18 miljoner låtar och  laddar ner en gratisversion av musiken och synkroniserar den till samtliga enheter. Funktionen hade mycket väl kunnat vara begränsad till enbart köpt musik.
Än så länge är iCloud enbart tillgängligt i beta version för iOS och tredjeparts utvecklare. Men den förväntas lanseras fullt ut i samband med lanseringen av iOS 5 i höst.
Molntjänster blir mer och mer populära och är ofta gratis varianter av vanliga program. De är fullt kapabla att ersätta de vanliga programmen och är lämpliga för småföretagare  eller egenföretagare.
Källa 1