Mjukvara Logo

Zmarta och deras smartphone-app

Hem / Zmarta och deras smartphone-app

Postad av: Christian


Zmarta är en i mängden av jämförelsetjänster för lån. Det som skiljer dem från andra jämförelsetjänster är, enligt bolaget själva, deras fokus på enkelhet. Allt du behöver göra är att jämföra, välja ut ett lån, signera det och skicka till långivaren. Klart!

Men är det verkligen så enkelt?

Så fungerar det

Ja, enkelt är det definitivt. Efter att ha laddat ner appen krävs det endast några tryck på skärmen för att börja jämföra. ”Hur mycket vill du låna?” frågar appen dig när du trycker på fältet ”Ansök om nytt lån”.

Här möts du av två markörer – en för summan du vill låna och en annan för hur lång återbetalningstid du önskar. Ovanför de båda markörerna finns en ruta som räknar ut den ungefärliga månadskostnaden för lånet. Summan ändras så fort du ändrar värdet som någon av de båda markörerna anger. 

Du kan välja mellan att ansöka om mellan 1 000 till 500 000 kronor, med en återbetalningstid på mellan 1 och 15 år. 

När du har valt en summa och en återbetalningstid tas du vidare till en sida där du bekräftar att det är just den summan och tiden du vill ha. På den här sidan får du också ange i vilket syfte du vill låna. Du får här upp en lista med alternativ att välja mellan, där allt från Bil/Båt/MC, bouppteckning och kontantinsats till bröllop, tandläkare och konsumtion kan anges som skäl. 

Här finns däremot en liten svaghet. Informationsbristen. Är det större chans att få lånet beviljat om man anger tandläkare istället för bröllop? På hemsidan finns en rad olika artiklar om spartips och låntips. Men det saknas i appen lika tydligt. Den som vill läsa en guide om vad man bör tänka på när många smålån ska samlas ihop till ett större lån får söka den faktan utanför appen. Guider om s.k ihopsamlingslån finns det gott om på nätet och risken är därmed att Zmarta tappar sina kunder när personen besökare andra hemsidor.

Sista steget är att ge mer detaljerade uppgifter om dig själv innan låneansökan kan skickas in och en jämförelse på upp till 20banker kan genomföras.  

Zmarta Balans

Zmarta Balans är en tjänst som hjälper dig att hålla koll på var pengarna egentligen hamnar. Att komma igång med Zmarta Balans är enkelt:

1. Börja med att välja bank. För att tjänsten ska kunna kategorisera dina betalningar behöver den tillgång till ditt konto. Läs gärna igenom villkoren och identifiera dig sedan med BankID. Vänta sedan en liten stund mellan appen hämtar dina transaktioner. Varning: Det här kan ta en ganska lång stund!

2. Zmarta tilldelar nu samtliga transaktioner i olika kategorier. Är det någon kategorisering som du inte håller med om, kan detta enkelt ändras på egen hand. Transaktioner som inte har blivit kategoriserade över huvud taget kan du också ändra på själv. 

3. Med det här får du en ypperlig överblick över ekonomin. Här kan du till exempel jämföra transaktioner, hur mycket du fick i lön och jämföra dina lån. 

Dock är det vissa som inte når fram till steg 2. Ibland står det att appen inte klarar av att ”hämta transaktionerna”. Det här ger givetvis appen ett stort minus – i smartphone-appar förväntar man sig ju att allt bara ska funka. 

Säkerhet

Zmarta trycker mycket på säkerheten, något som givetvis är på sin plats då de ska behandla en hel del detaljerade uppgifter om dig. Bolaget anger flera skäl till att användaren kan känna sig trygga med att använda sig av appen, bland annat att:

 

  • De ligger över 9 av 10 på Trustpilot
  • De är tydliga med sina tillstånd från Finansinspektionen
  • De behandlar dina uppgifter krypterat

 

Appens design och funktionalitet

Appen, med en storlek på ca 22 MB, går fort att ladda ner och tar inte särskilt mycket plats på en vanlig smartphone. 

Appens design är tydlig, enkel och fungerar helt utan problem – förutom tjänsten ”Zmarta balans” som inte fungerat perfekt för alla. Att en så pass stor del av appen inte fungerade är naturligtvis ett ganska starkt minus. I stort är appen dock mycket användarvänlig. Kommentarer


Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

Denna artikel saknar relevanta länkar. Har du en länk du tycker borde finnas med här? Kontakta Christian.

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se